Malin Nylén
Malin Nylén skriver om en självförverkligande samhällskultur som föder egodrivna monster. - Foto: Sandra Birgersdotter/TT

Ungas psykiska ohälsa – ett resultat av jakten på kortsiktig lycka

Malin Nylen: "Det mesta är värre i dag, samtidigt som det ser det bättre ut på ytan än någonsin. Vilken skittillvaro som helst kan bli femstjärnig med rätt ljus och filter. Gräset är alltid grönare på Instagram"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste alarmerande nyhetsrapporterna har handlat om psykisk ohälsa. Socialstyrelsens undersökningar visar att barn och unga mår dubbelt så dåligt i dag än för bara några år sedan. Sociala medier och insynen i andras liv, kan vara en av många stressfaktorer, liksom bristen på kommunikation och den förlorade närheten till varandra. Det som förr hette ”rygg mot rygg” heter numera "axel mot axel". Det är så vi umgås i dag.

Tummarna swipar över digitala skärmar, samtidigt som vi mäter vår egen tillräcklighet med andras. Ur ett hälsoperspektiv kan det ju vara så att unga vuxna inte tar hand om sig som de borde, med hjälp av motion och goda kostvanor. 

Men å andra sidan, vem fan tänker på att gå till gymmet när taket håller på att ramla in? 

Det mesta är värre i dag. Samtidigt ser det bättre ut på ytan än någonsin. Gräset är alltid grönare på Instagram. Vilken skittillvaro som helst kan bli femstjärnig med rätt ljus och filter. 

Vi vet med hjärnans logiska förmåga att ”bilder är bara bilder”, ett fragment av en människas dag, men ändå är det svårt att applicera i praktiken. Sociala medier är en pseudovärld som tar udden av allt som heter integritet, vilket säkert bidrar till att många barn och unga växer upp med en felaktig verklighetsuppfattning och skev självbild.

Ett socialt toppskiktsklimat där den som skriker högst premieras och naket får flest lajks. Unga kvinnor behandlar sina kroppar som demoexemplar, skapade för att visa upp, visa att de duger. Det anses ju nästan lite hippt att må dåligt i dag för att kunna dela med sig av eländet i flödet.

Statistiken över att unga kvinnor kvinnor mellan 18-24 mår sämre, kan delvis bero på att det är mer accepterat i dag att må dåligt och att man söker hjälp snabbare. Men samtidigt är det också tack vare ett degraderat i-världs samhälle, med skräpkultur och höga prestationskrav som är svåra att leva upp till. 

En självförverkligande samhällskultur som föder egodrivna monster. Unga förväntas bli vuxna tidigt, helst ska du göra karriär och driva bolag när du är 24.

Den ökande samhällsklyftan i dag gör att det blir allt tuffare för alla att klara sig. Till det kommer en eskalerande bostadsmarknad som utmanar ungas studie- och arbetssituation ännu mer och levnadsvillkor som svänger i ljusets hastighet tack vare ständig ny teknik och nya titlar.

Vi har skapat en omänsklig värld som vi biologiskt inte klarar av att matcha. Vi belånar oss upp över öronen, skapar våra mentala fängelser och går in i väggen. 

Parallellt med den ökade medvetenhet om världsproblematiken med global uppvärmning och vikten av att vidta hållbara åtgärder, shoppar vi mer än någonsin förr.

Allt i jakten på kortvarig lycka. 

Det är inte hållbart att växa upp i ett teknikbundet samhälle som snurrar allt snabbare och snabbare, där vi varken hinner med oss själva eller varandra. Trygghet är nyckeln till mycket. 

Finns inte de grundläggande faktorerna på plats är det svårt att må bra, oavsett ålder och fas i livet.

Malin Nylén,
Hälsokommunikatör, redaktör och bloggare på Iamready.se 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.