Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungas psykiska ohälsa – ett resultat av jakten på kortsiktig lycka

- 10/02/2018, 10:57 -
Malin Nylén

Malin Nylén skriver om en självförverkligande samhällskultur som föder egodrivna monster.

Sandra Birgersdotter/TT

Malin Nylen: "Det mesta är värre i dag, samtidigt som det ser det bättre ut på ytan än någonsin. Vilken skittillvaro som helst kan bli femstjärnig med rätt ljus och filter. Gräset är alltid grönare på Instagram"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste alarmerande nyhetsrapporterna har handlat om psykisk ohälsa. Socialstyrelsens undersökningar visar att barn och unga mår dubbelt så dåligt i dag än för bara några år sedan. Sociala medier och insynen i andras liv, kan vara en av många stressfaktorer, liksom bristen på kommunikation och den förlorade närheten till varandra. Det som förr hette ”rygg mot rygg” heter numera "axel mot axel". Det är så vi umgås i dag.

Tummarna swipar över digitala skärmar, samtidigt som vi mäter vår egen tillräcklighet med andras. Ur ett hälsoperspektiv kan det ju vara så att unga vuxna inte tar hand om sig som de borde, med hjälp av motion och goda kostvanor. 

Men å andra sidan, vem fan tänker på att gå till gymmet när taket håller på att ramla in? 

Det mesta är värre i dag. Samtidigt ser det bättre ut på ytan än någonsin. Gräset är alltid grönare på Instagram. Vilken skittillvaro som helst kan bli femstjärnig med rätt ljus och filter. 

Vi vet med hjärnans logiska förmåga att ”bilder är bara bilder”, ett fragment av en människas dag, men ändå är det svårt att applicera i praktiken. Sociala medier är en pseudovärld som tar udden av allt som heter integritet, vilket säkert bidrar till att många barn och unga växer upp med en felaktig verklighetsuppfattning och skev självbild.

Ett socialt toppskiktsklimat där den som skriker högst premieras och naket får flest lajks. Unga kvinnor behandlar sina kroppar som demoexemplar, skapade för att visa upp, visa att de duger. Det anses ju nästan lite hippt att må dåligt i dag för att kunna dela med sig av eländet i flödet.

Statistiken över att unga kvinnor kvinnor mellan 18-24 mår sämre, kan delvis bero på att det är mer accepterat i dag att må dåligt och att man söker hjälp snabbare. Men samtidigt är det också tack vare ett degraderat i-världs samhälle, med skräpkultur och höga prestationskrav som är svåra att leva upp till. 

En självförverkligande samhällskultur som föder egodrivna monster. Unga förväntas bli vuxna tidigt, helst ska du göra karriär och driva bolag när du är 24.

Den ökande samhällsklyftan i dag gör att det blir allt tuffare för alla att klara sig. Till det kommer en eskalerande bostadsmarknad som utmanar ungas studie- och arbetssituation ännu mer och levnadsvillkor som svänger i ljusets hastighet tack vare ständig ny teknik och nya titlar.

Vi har skapat en omänsklig värld som vi biologiskt inte klarar av att matcha. Vi belånar oss upp över öronen, skapar våra mentala fängelser och går in i väggen. 

Parallellt med den ökade medvetenhet om världsproblematiken med global uppvärmning och vikten av att vidta hållbara åtgärder, shoppar vi mer än någonsin förr.

Allt i jakten på kortvarig lycka. 

Det är inte hållbart att växa upp i ett teknikbundet samhälle som snurrar allt snabbare och snabbare, där vi varken hinner med oss själva eller varandra. Trygghet är nyckeln till mycket. 

Finns inte de grundläggande faktorerna på plats är det svårt att må bra, oavsett ålder och fas i livet.

Malin Nylén,
Hälsokommunikatör, redaktör och bloggare på Iamready.se