Erik Slottner (KD): Earth Hour – bara ett löjligt klimatjippo
Erik Slottner, (KD): "Människorna i de mörka delarna av världen får det inte ett dugg bättre av ett klimatjippo som Earth Hour där vi självspäker oss en timma för att få lite bättre samvete."
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Stockholms kommunstyrelse beslutade nyligen att Stockholms stad ska delta i klimatmanifestationen Earth Hour som äger rum lördagen den 24 mars. Beslutet innebär att ljuset släcks under en timme i och på Stadshuset, Kulturhuset, Tekniska Nämndhuset och af Chapman.
Beslutet riskerar att förminska och negligera de klimatutmaningar världen står inför.
Att Stadshusets tak släcks den 25 mars mellan 20.30-21.30 kommer inte att föra Stockholms klimatarbete en endaste millimeter framåt. Dessutom förutsätter vi att både Stadshuset och Tekniska nämndhuset redan är släckta under kvällar och helger eftersom de då är obemannade.
Kristdemokraterna vill istället lysa upp offentliga byggnader i det offentliga rummet - inte släcka ned dem. Att lysa upp staden ökar tryggheten i stadsrummet. Att släcka ned staden för att en timma om året agera symbolpoliser blir snarare motsägelsefullt och riskerar att lura i människor att de gör en klimatinsats om de släcker sina energisnåla led-lampor en timma om året.
Signalen Earth Hour försöker förmedla är felaktig: nämligen att vi ska rädda klimatet genom att konsumera mindre el. Elförsörjningen så gott som klimatneutral i Sverige då elektricitet framför allt produceras av kärnkraft och vattenkraft. Den samlade klimateffekten av Earth Hour i Sverige lär med andra ord bli obefintlig. Det blir bara en meningslös symbolpolitik då det är fullt möjligt att leva ett modernt liv utan att förstöra miljön.
Jordens energiresurser är inget nollsummespel. El och upplysta städer är ett tecken på framgång, välstånd och ekonomisk utveckling. Och det är just dessa förutsättningar som behövs för att hitta lösningar genom ny teknik, innovation och framtidstro.
En nattlig satellitbild över världen ger en bild av att länder som är rika är upplysta och att länder som är fattiga domineras av mörker. Där fattigdomen genom marknadsekonomi och handel försvunnit har elektricitet och upplysta städer vuxit fram.
Vårt största problem idag kan inte vara att fler lampor tänts som ett resultat av att fler invånare har blivit rikare och fått tillgång till elektricitet. Problemet är snarare att det fortfarande är kolsvart på många ställen på jordklotet.
Människorna i de mörka delarna av världen får det inte ett dugg bättre av ett klimatjippo som Earth Hour där vi självspäker oss en timma för att få lite bättre samvete.
Erik Slottner,
Gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus