Erik Slottner
Erik Slottner skriver att Kristdemokraterna vill lysa upp offentliga byggnader rummet - inte släcka ned dem vid Earth Hour. - Foto: TT/Scharlotte Peppare

Erik Slottner (KD): Earth Hour – bara ett löjligt klimatjippo

Erik Slottner, (KD): "Människorna i de mörka delarna av världen får det inte ett dugg bättre av ett klimatjippo som Earth Hour där vi självspäker oss en timma för att få lite bättre samvete."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stockholms kommunstyrelse beslutade nyligen att Stockholms stad ska delta i klimatmanifestationen Earth Hour som äger rum lördagen den 24 mars. Beslutet innebär att ljuset släcks under en timme i och på Stadshuset, Kulturhuset, Tekniska Nämndhuset och af Chapman.

Beslutet riskerar att förminska och negligera de klimatutmaningar världen står inför.

Att Stadshusets tak släcks den 25 mars mellan 20.30-21.30 kommer inte att föra Stockholms klimatarbete en endaste millimeter framåt. Dessutom förutsätter vi att både Stadshuset och Tekniska nämndhuset redan är släckta under kvällar och helger eftersom de då är obemannade.

Kristdemokraterna vill istället lysa upp offentliga byggnader i det offentliga rummet - inte släcka ned dem. Att lysa upp staden ökar tryggheten i stadsrummet. Att släcka ned staden för att en timma om året agera symbolpoliser blir snarare motsägelsefullt och riskerar att lura i människor att de gör en klimatinsats om de släcker sina energisnåla led-lampor en timma om året.

Signalen Earth Hour försöker förmedla är felaktig: nämligen att vi ska rädda klimatet genom att konsumera mindre el. Elförsörjningen så gott som klimatneutral i Sverige då elektricitet framför allt produceras av kärnkraft och vattenkraft. Den samlade klimateffekten av Earth Hour i Sverige lär med andra ord bli obefintlig. Det blir bara en meningslös symbolpolitik då det är fullt möjligt att leva ett modernt liv utan att förstöra miljön.

Jordens energiresurser är inget nollsummespel. El och upplysta städer är ett tecken på framgång, välstånd och ekonomisk utveckling. Och det är just dessa förutsättningar som behövs för att hitta lösningar genom ny teknik, innovation och framtidstro.

En nattlig satellitbild över världen ger en bild av att länder som är rika är upplysta och att länder som är fattiga domineras av mörker. Där fattigdomen genom marknadsekonomi och handel försvunnit har elektricitet och upplysta städer vuxit fram. 

Vårt största problem idag kan inte vara att fler lampor tänts som ett resultat av att fler invånare har blivit rikare och fått tillgång till elektricitet. Problemet är snarare att det fortfarande är kolsvart på många ställen på jordklotet. 

Människorna i de mörka delarna av världen får det inte ett dugg bättre av ett klimatjippo som Earth Hour där vi självspäker oss en timma för att få lite bättre samvete.

Erik Slottner,
Gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus

/
Är det löjligt att släcka ljuset en timme per år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.