Torsdag 9 Dec
Stockholm

Jemina Sjögren: "Killar som slår blir män som misshandlar"

Jemina Sjögren
Jemina Sjögren menar att vi måste ta tag i misshandlande killar i ung ålder innan de blir män och det är försent. Foto: Privat/TT

Jemina Sjögren: "När ska världen börja prata om problemet vad unga tjejer får gå igenom? När ska världen börja prata om att börja ta tag i dessa killar i unga ålder innan de blir män och det är försent?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

En man som senare i livet misshandlar sin fru psykiskt och fysiskt har börjat i tidigt ålder när han redan var en ung kille. 

Men ingen talar om att misshandel förekommer redan när man är 16-20 år. Det talas mycket om hustrumisshandeln, men hade singlarna redan kunnat upptäckas i ung ålder och vuxenvärlden började öppna sina ögon mer och informerat unga tjejer om vad som är rätt och fel, hade unga tjejer sluppit uppleva det. 

Att våga ta sig ur det och förstå att psykiskt och fysiskt misshandel ALDRIG är okej. 

När man som ung tjej träffar en kille, kanske det är första kärleken. Omvärlden pratar mer om män som misshandlar psykiskt och fysiskt, då tänker man inte som ung tjej vad personen gör är rätt eller fel.

Får killar inte hjälp i ung ålder blir dom värre med åren. 

När killarna ung ålder börjar kontrollera en tjej, anser man det som gulligt och beskyddande. När han dyker upp oväntat på arbetsplatsen, utanför hemmet eller i skolan tycker folk det är gulligt. ”Han ville överraska dig.” Att han gör det för kontrollera dig, säger ingen. 

När killen i ung ålder börjar bestämma vad tjejen ska ha för kläder, vilka hon ska prata med och vilka bilder hon lägger upp försvarar folk killen. ”Han bryr ju sig om dig, han vill ditt bästa.” Tjejen själv förstår inte att det bara kommer bli värre. Folk försvarar han att han bara vill hennes bästa. 

När killen ringer och tjejen inte svarar i telefonen och killen blir sur och ifrågasätter varför hon inte svarar.  ”Han ville bara kolla att du mår bra.” Folk säger inte att han gör det för att han inte litar på henne och ville kolla så hon inte ljuger. 

När killen vill att man frågar om tillåtelse att få träffa kompisar, festa, röka osv. ”Klart han vill, han vill ju inte att du gör något dumt.” Ingen talar om att man har egen vilja och man får göra det man själv vill. 

När första slaget kommer så försvarar tjejen det. ”Han råkade ju bara, jag gjorde han upprörd.” Han kanske hade en dålig dag, han är ung och kan inte kontrollera sin ilska då. "Du fick väl inte något blåmärke?" Ingen talar om att våld aldrig är okej. 

När andra slaget kommer så är man tyst om det. ”För han är ingen kvinnomisshandlare i sådan ung ålder, det händer ju bara när man är äldre. När man bor tillsammans. Han har bara mycket känslor och gör dumma val.” Ingen talar om att fler slag kommer att komma.

När ska man börja prata om att de händer tjejer i ung ålder? Fysiskt och psykiskt misshandel förekommer oavsett ålder. Killarna som börjar med psykiskt och fysiskt misshandel blir bara värre med åren, de är dom i framtiden som slår på sina fruar i hemmet. 

När ska världen börja prata om problemet vad unga tjejer får gå igenom? 

När ska världen börja prata om att börja ta tag i dessa killar i unga ålder innan de blir män och det är försent? 

De måste ha riktigt hjälp. 

Jemina Sjögren

Pratar vi för lite om unga killars våld mot tjejer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela