Leia Nordin, Erik Svensson
Leia Nordin och Erik Svensson menar att det är ohållbart att hålla tummarna och hoppas att teknologiska framsteg ska rädda oss. - Foto: Privat/TT

Feministiskt initiativ: Ren fantasi att ny teknik löser klimatpåverkan

Feministiskt initiativ: "Visst lockar tanken att det hela ska lösa sig med ny teknik, så att vi kan flyga med gott samvete, men vi måste ta hänsyn till verkligheten."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste veckorna har det pågått en viktig diskussion om flygets framtid. Trots all kunskap om flygets enorma klimatpåverkan finns det fortfarande tunga röster som berättar att vi inte behöver minska vårt flygande. Nu senast var det Centerpartiets partiledare Annie Lööf som menade att med biobränslen i tanken kan vi rentav flyga mer.

Visst lockar tanken att det hela ska lösa sig med ny teknik, så att vi kan flyga med gott samvete, men vi måste ta hänsyn till verkligheten. Att sätta hela sitt förtroende till framtida innovationer är mer än bara teknikoptimism, det är ren fantasi. 

Forskningen visar att biobränsle i tanken och effektivare motorer helt enkelt inte räcker när flygandet ökar mer och mer.  Detta är kunskap som få politiker saknar idag, de bara väljer att ignorera den.

I ett större perspektiv handlar det om mer än bara flyget. I nästan samtliga klimatfrågor hörs samma politiker upprepa detta budskap att vår livsstil och konsumtionsnivå inte är problemet, utan hänsyn till vad forskningen visar. Istället för att äta mindre kött behöver vi bara äta mer svenskt kött, och istället för att minska bilkörandet kan vi bara skaffa miljövänligare bilar. De lösningar som föreslås kräver sällan att vi ändrar vårt beteende, och aldrig någonsin att vi ska konsumera mindre.

Politiker som inte vågar tala om märkbara förändringar saknar trovärdighet i klimatfrågan och verkar inte förstå situationens allvar. Det behövs en ärligare utgångspunkt i samhällsdebatten, som erkänner att vi omöjligt kan vända klimatutvecklingen utan att ändra alls på hur vi lever. Det behöver inte betyda en lägre levnadsstandard, men tveklöst andra vanor. I många fall, och med rätt politik, kan omställningen rentav ge oss en högre livskvalitet.

För miljontals människor världen över finns inte längre valet att behålla eller ändra sina vanor. Extremväder, förstörda skördar och höjda havsnivåer har redan fattat det beslutet åt dem. Världen står inför en radikal förändring, men här i Sverige leder det ändå inte till några radikala politiska förslag. Istället får vi falska löften att vi kan fortsätta leva som vi gör och att just vi ska slippa anpassa oss. Det är inte bara osolidariskt, det är också orealistiskt.

Vi tror inte det främst är allmänheten som är ängslig inför mer offensiva klimatåtgärder, utan att det är politiken som hamnat på efterkälken. Den politiska oviljan att agera innebär inte bara ett hot för klimatet, utan också att ett orimligt stort ansvar hamnar på enskilda individer att lösa våra gemensamma problem. 

Det vi behöver är kraftfulla initiativ som vågar utmana den outtalade regeln att klimatåtgärder måste lämna oss alla mer eller mindre opåverkade.

Att fortsätta hålla tummarna och hoppas att teknologiska framsteg ska rädda oss är ohållbart. Ingen kan förneka att forskare, ingenjörer och innovatörer har en viktig roll att spela, men det som i slutändan avgör vår framtid är hur vi tillsammans bestämmer att samhället ska se ut. 

Det är vad klimatpolitiken behöver handla om.

Leia Nordin,
Ordförande Feministiskt initiativ Uppsala

Erik Svensson,
Feministiskt initiativ Uppsala

/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.