Carissa Düring
Carissa Düring menar att det inte går att driva en feministisk förändring om halva befolkningen inte får vara med. - Foto: Privat/TT

Carissa Düring: Självklart är feminism ointressant för män

Carissa Düring: "Genom att prata om kvinnorelaterade frågor gör vi feminismen föga intressant för män. Det går så långt att många män inte bara är likgiltiga inför feminismen utan aktivt känner att de förlorar på den."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att män är starkt underrepresenterade i den feministiska rörelsen är inte märkligt. För varför skulle män engagera sig i feminismen när vi konstant bara pratar om kvinnofrågor? 

Vi diskuterar mens, catcalling & låga löner, men snudd på aldrig diskuterar vi hur patriarkala strukturer leder till att män får färre nära relationer, blir våldsamma och är överrepresenterade i självmordsstatistiken för unga. Men det går inte att driva förändring om halva befolkningen inte får vara med. Om feminismen ska uppnå ett jämställt samhälle måste vi börja prata om varför män vinner på feminism! 

Det är allmänt känt att människor har svårt att bry sig om saker som inte berör dem själva. Det är en bra funktion då vi inte kan bry oss om allting och det är fördelaktigt att prioritera de saker som påverkar oss. Men det slår väldigt fel inom feminismen då den drivs av framförallt kvinnor, för kvinnors rättigheter och talar konstant om frågor som berör kvinnor. Detta engagerar andra kvinnor som kan relatera och helt plötsligt har du en rörelse fylld med just engagerade kvinnor. 

Problemet är bara att feminismen kräver att även män erkänner, accepterar och vill förändra de patriarkala strukturerna. Men genom att just prata om kvinnorelaterade frågor gör vi feminismen föga intressant för män. Varför ska de bry sig om något som inte verkar drabba dem? Det går så långt att många män inte bara är likgiltiga inför feminismen utan aktivt känner att de förlorar på den.

Just därför behöver vi prata mer om varför män vinner på feminism. För om vi lyckas förklara för män att feminismen relevant och fördelaktig för dem kommer de börja bry sig om den. När män genom samtal förstår att även de förlorar på patriarkala strukturer finns det ingen anledning att hålla kvar vid dem. När vi får med oss männen är då vi kan förändra - på riktigt! 

Det är obekvämt att ge männen som redan får mycket utrymme i samhället mer utrymme inom feminismen. Men poängen är att kvinnofrågorna vinner på att fler accepterar feminism, erkänner patriarkala strukturer och vill göra något åt det. 

Därför måste vi börja prata om att 70% av alla som tar livet av sig mellan 16 - 24 år är män, att 95% av alla våldsbrott utförs av män och att män bara utgör 40% av studerande på högskolan. För när vi gör det öppnar vi en dörr för män som tidigare varit stängd och välkomnar dem in i vår rörelse.

Så nästa gång du diskuterar feminism vid matbordet, kaffemaskinen eller på krogen. Istället för att åter igen klaga på att kvinnor förväntas vara pryda, klaga på att män förväntas vara sexmaskiner. Eller klaga på att pappor har sämre relationer till sina barn och går miste om viktiga milstolpar i barnens liv. 

För om feminismen verkligen ska göra skillnad måste vi börja prata om varför män vinner på feminism. 

Carissa Düring,
Distrikstyrelseledamot i centerpartiets ungdomsförbund Skåne

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.