Onsdag 25 Maj
Stockholm

Vem skriver ny historia när politikerna har tappat framtidstron?

Eftertänksam Stefan Löfven  i Kalmar
Magnus Stålberg menar att bristen med dagens politik är att alla saknar en framtidsvision. Foto: TT/Privat

Magnus Stålberg: "Alla gillar att prata om framtiden och sätta fräsiga etiketter som ”Framtidspartiet”. Men varför ska vi prata om framtiden när vi i själva verket inte ens ser den?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Med dagens problem som ökad kriminalitet, långa bostadsköer, rekordlåga skolresultat och en miljöpolitik som inte räddar vår jord kan man fråga sig vart vi egentligen är på väg? Vart vill vi någonstans?

”Alla ska med” och ”Framåt tillsammans” är två slogans från Socialdemokraterna och Moderaterna. Men den stora frågan är, vart ska vi och vad finns egentligen där framme? Politiker har tappat tron på framtiden, de har rättare sagt ingen framtidsvision längre. 

Om 30 år med en BNP tillväxt på 2,2 procent per år kommer den sammanlagda BNP:n bli dubbelt så stora jämfört med 2013. Det samma gäller statens intäkter. Vad ska vi då göra med dessa möjligheter?

Tyvärr levererar vi idag inte politik för framtiden, utan endast för nuet. 

Går man tillbaka till gamla partiprogram, ser man en tydligare bild av konkreta förslag till samhällsförändringar. Socialdemokraterna hade då i sitt partiprogram följande: Allmän rösträtt som bara tog några decennier att uppnå, socialförsäkringar som tog upp till 50 år att skaffa, avskaffandet av statskyrkan som tog mer än 100 år att se till och slutligen avskaffandet av monarkin som ännu inte är genomförd. 

Men nu då? Vad händer de närmaste 100 åren? Vart ska vi någonstans?

Just detta är bristen med dagens politik. Det spelar ingen roll om det är höger eller vänster, de saknar alla en framtidsvision. Alla gillar de att prata om framtiden och att sätta fräsiga etiketter som ”Framtidspartiet”. 

Men varför ska vi prata om framtiden när vi i själva verket inte ens ser den?

Magnus Stålberg,
Student på Thorén Business School, ekonomiprogrammet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Saknar svensk politik en framtidsvision?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela