Eftertänksam Stefan Löfven  i Kalmar
Magnus Stålberg menar att bristen med dagens politik är att alla saknar en framtidsvision. - Foto: TT/Privat

Vem skriver ny historia när politikerna har tappat framtidstron?

Publicerades: 3 Mar 2018, 16:12

Magnus Stålberg: "Alla gillar att prata om framtiden och sätta fräsiga etiketter som ”Framtidspartiet”. Men varför ska vi prata om framtiden när vi i själva verket inte ens ser den?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Med dagens problem som ökad kriminalitet, långa bostadsköer, rekordlåga skolresultat och en miljöpolitik som inte räddar vår jord kan man fråga sig vart vi egentligen är på väg? Vart vill vi någonstans?

”Alla ska med” och ”Framåt tillsammans” är två slogans från Socialdemokraterna och Moderaterna. Men den stora frågan är, vart ska vi och vad finns egentligen där framme? Politiker har tappat tron på framtiden, de har rättare sagt ingen framtidsvision längre. 

Om 30 år med en BNP tillväxt på 2,2 procent per år kommer den sammanlagda BNP:n bli dubbelt så stora jämfört med 2013. Det samma gäller statens intäkter. Vad ska vi då göra med dessa möjligheter?

Tyvärr levererar vi idag inte politik för framtiden, utan endast för nuet. 

Går man tillbaka till gamla partiprogram, ser man en tydligare bild av konkreta förslag till samhällsförändringar. Socialdemokraterna hade då i sitt partiprogram följande: Allmän rösträtt som bara tog några decennier att uppnå, socialförsäkringar som tog upp till 50 år att skaffa, avskaffandet av statskyrkan som tog mer än 100 år att se till och slutligen avskaffandet av monarkin som ännu inte är genomförd. 

Men nu då? Vad händer de närmaste 100 åren? Vart ska vi någonstans?

Just detta är bristen med dagens politik. Det spelar ingen roll om det är höger eller vänster, de saknar alla en framtidsvision. Alla gillar de att prata om framtiden och att sätta fräsiga etiketter som ”Framtidspartiet”. 

Men varför ska vi prata om framtiden när vi i själva verket inte ens ser den?

Magnus Stålberg,
Student på Thorén Business School, ekonomiprogrammet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Saknar svensk politik en framtidsvision?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.