Stressad förälder som drar barnet till dagis
Madeleine Lidman menar att politikerna måste ta fram en familjepolitik som bygger på vad små barn behöver. - Foto: Tommy Wiberg/TT

Familjepolitiken måste förändras – barn är ingen biologisk fotboja!

Madeleine Lidman: "All denna styrning fungerar inte längre. Mitt i allt det så finns det lilla barnet med sina behov, som det inte går att rationalisera bort även om många tycks tro det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag inser att jag bor i landet som reducerat det lilla barnet till en biologisk fotboja - en frihetsinskränkning som ska fördelas rättvist mellan föräldrarna. 

Just nu verkar flera politiska partier, tankesmedjor och proffstyckare försöka övertrumfa varandra i olika förslag som ska minska föräldrars tid med sina barn. För tillfället är det fokus på att slakta föräldraförsäkringen på olika sätt. Varför det behövs, låter lite olika beroende på vilken sida man pratar med i politiken.

Det ena lägret pratar om arbetslinjen, hur föräldrar måste ut och arbeta heltid så tidigt som möjligt och ”göra rätt för sig”. Ett ständigt svällande välfärdsuppdrag kräver ytterligare uppoffringar och ännu mer arbete, får vi höra. Vi har världens högsta marginalskatt och ändå räcker inte pengarna.

Den andra sidan pratar ekonomisk jämställdhet och att småbarnsmammor måste ut och arbeta heltid så tidigt som möjligt så de inte halkar efter lönemässigt och får sämre pension. Låga löner i kvinnodominerade yrken talas det tyst om och att en höjning av lönerna skulle ge en snabbare effekt på jämställdheten.

Mitt i allt det så finns det lilla barnet med sina behov, som det inte går att rationalisera bort även om många tycks tro det. Det har blivit en självklarhet att föräldrar ska outsourca familjelivet, relationerna och att små barn ska tillbringa det mesta av sin vakna tid på institution tillsammans med vuxna som de inte kommer att ha en relation med den dag de lämnar förskolan.  

Tittar vi närmare på själva resultatet av all familjepolitisk styrning så ser det dock inte strålande ut. Ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn och sjunkande skolresultat. Heltidsarbete under småbarnsåren är också negativt för kvinnor om man tittar på statistik från Försäkringskassan.  

Sjukskrivningarna ökar nämligen kraftigt för kvinnor efter andra barnet när de börjat jobba. I Stockholm ökar sjukskrivningarna redan efter första barnet, något som Försäkringskassan tror beror på att där väljer en majoritet standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Mer tid på arbetet när barnen är små gör alltså kvinnor sjukare, vilket får en negativ effekt på karriären, pensionen och livskvaliteten.  

All denna styrning fungerar inte längre. Vi måste sätta press på politikerna att ta fram en familjepolitik som bygger på vad små barn behöver och som ger föräldrar rimliga förutsättningar att få ihop livspusslet under småbarnsåren.  

Öka valfriheten i familjepolitiken med olika barnomsorgsalternativ som subventioneras likvärdigt, till exempel förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem), omsorg i hemmet och flerfamiljssystem.

Alla barn ska få en trygg grund att stå på i livet, genom en omsorg som tar hänsyn till att barn är olika. (FN:s barnkonvention artikel 3: ”sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd”)

Madeleine Lidman
Hemmaföräldars nätverk och Power to Parents

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.