Torsdag 21 Okt
Stockholm

Katrin Zytomierskas vidriga uttalande drabbar alla diabetiker

Katrin Zytomierska i bil. Instagram
Caroline Persson riktar kritik mot Katrin Zytomierska och alla som har en stor okunskap om diabetes. Foto: Instagram/Privat

Caroline Persson: "Du borde ta dig en rejäl tankeställare Katrin Zytomierska. Du kan få låna min diabetes i några dagar om du vill, så att jag får känna på den där friheten igen, friheten jag hade innan jag fick diabetes."

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag fick diabetes när jag var 11 år gammal. Hela livet vändes upp och ner. Från att ha levt ett helt vanligt liv till att sprutor, kontroll dygnet runt och ständig oro tog över mitt liv. Helt plötsligt var jag tvungen att ta minst fem sprutor om dagen och kolla mitt blodsocker ständigt. Jag fick inte ens äta ett äpple utan att ta en spruta först. En dag skulle jag äta lunch i matsalen och tog fram min spruta, då fick jag frågan om jag inte vill ta den på toaletten istället. 

Varför skulle jag ta en spruta på toaletten? Varför ska jag någonsin gömma mig med min diabetes?  

Kära Katrin Zytomierska, denna text riktar jag till dig och alla andra som har en stor okunskap om diabetes men framför allt åt personer som du, som har tusentals följare men ändå väljer att uttala dig vidrigt om en sådan allvarlig sjukdom som diabetes typ 1. 

Diabetes typ 1 vet inte ens läkarna varför man får. Man får inte diabetes typ 1 av att ha ätit för mycket socker eller rört sig för lite, nej! Inte heller för att man ätit onyttig mat eller för mycket godis.

Förstår du Katrin, att man behöver insulin för att överleva? Kan du säga mig EN anledning till att denna kvinna skulle gå till toaletten där det finns en massa bakterier och smuts för att ta sin spruta? Är det för att du tycker det är så hemskt att se på? Hade någon i din närhet drabbats av diabetes, undra om du hade sagt åt personen att gå på toaletten och ta sin spruta? Diabetes är en skitsjukdom, man får kämpa varje vaken minut. 

Jag och alla andra som är drabbade av diabetes har inte valt att ha denna sjukdom. Om man nu är så spruträdd som du verkar vara, vad tycker du helt ärligt är värst, att kolla bort några sekunder som du kan göra eller att inte ha något val – ta insulin eller dö?  

Många unga som har diabetes vill inte vara annorlunda än deras kompisar och gör då valet att inte ta sin spruta alls när de är ute och äter, bara för att inte väcka uppmärksamhet och vara avikande. Det leder då till ett farligt högt blodsocker med risk för hemska komplikationer. Tror du att ditt uttalande hjälper dessa ungdomar som helst av allt vill gräva ner sin sjukdom under sanden? Om en person som riskerar sin hälsa för att inte vara annorlunda lyssnar på er podcast och får höra dina åsikter, tror du att det hjälper eller stjälper ännu mer?  

Diabetes typ 1 är ett heltidsjobb som jag verkligen skulle vilja säga upp mig från, men det går inte. Många dagar gör jag allting rätt men ändå så blir det helt fel. Min sista tanke innan jag somnar är hur blodsockret kommer att ligga i natt, finns det risk för lågt blodsocker som leder till att jag kan svimma och hamna i koma i sömnen? Får jag då inte hjälp dör jag. 

Blodsockret är även min första tanke när jag vaknar, oavsett tid på dygnet. Det är en sjukdom som inte går att styra över för den lever sitt egna liv. Jag kan äta precis samma sak två dagar i rad men enda dagen ligger blodsockret perfekt medan andra dagen är det en berg-och dalbana med toppar och dalar. Så många tårar som fallit nerför mina kinder under åren. Så många gånger jag skrikit och gråtit av smärta när nålarna träffat rakt in i blodkärl. Den där nålen som gjorde dig så äcklad att du nästan tappade matlusten Katrin. 

Tror du att kvinnan och alla vi andra vill ta sprutor innan varje gång vi äter något? Tycker vi det är roligt att sticka oss? Under mina år som diabetiker har jag tagit cirka 21 900 sprutor, är det för att jag tycker det är roligt? Nej, det är för att överleva. Det minsta du kunde gjort i den situationen var att tänka på hur lycklig du är som slipper leva med diabetes och fortsätta njuta av din mat. 

Som diabetiker kan man aldrig mer njuta av sin mat på samma sätt som innan man blev sjuk. Hur kommer blodsockret att ligga? Hur mycket insulin ska jag ta så att jag inte får lågt blodsocker och svimmar men inte heller för högt? Det är tankar som snurrar runt hela tiden. Så många gånger jag inte orkat mer men ändå samlar jag och hundratusentals andra diabetiker kraft och reser oss igen för vad har vi för val? Jag är inte min diabetes men min diabetes påverkar mig varje sekund. Kunskapen om denna sjukdom som inte syns men förstör vårt liv dag in och dag ut. Diabetes kan i värsta fall leda till döden, förstår du det Katrin? 

Att du har mage att diskutera kring att du blev stött för att du blev exponerad för en magvalk som störde din upplevelse på restaurangen? Och bli upprörd över att kvinnan valde att dricka en Fanta till maten. Vem är du att döma? 

Som diabetiker är man inte allergisk mot socker, man får äta socker bara man tar insulin till. Eftersom det är så pass svårt att få till ett bra blodsocker avstår man istället från socker när man tycker att det är lägligt. 

Du borde ta dig en rejäl tankeställare Katrin, du kan få låna min diabetes i några dagar om du vill, så att du får känna på hur det är att leva med diabetes och så att jag får känna på den där friheten igen, friheten innan jag fick diabetes. 

Jag har nämligen glömt hur den känns.

Caroline Persson,
Diabetiker typ 1 och högstadielärare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela