Vladimir Putin vid tv-intervju
Natalia Rylander skriver om betydelsen av sin flykt från Ryssland till Sverige - Foto: Privat/TT

Ryssland påminner oss om att aldrig ta kvinnors rättigheter för givet

Natalia Rylander (L): "Det krävdes några år och en flykt till Sverige för att jag skulle inse att det är mycket viktigare med jämställdhet, bildning och demokrati istället för blommor och uppvaktning."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Ryssland är Internationella kvinnodagen en speciell dag. En röd dag där kvinnor uppvaktas med blommor, presenter och komplimanger. Arbetsgivare bjuder på fika och poliser delar ut röda rosor på vägarna. Men vad har kvinnor egentligen att fira på Internationella kvinnodagen?

Som ung tjej i Ryssland på 1990-talet älskade jag att bli uppvaktad. Jag fick lära mig tidigt att jag tillhör det bättre könet för att jag inte behöver jobba så mycket, det räcker med att se söt ut och behaga andra. Viktigaste uppgiften var att hitta den rätta mannen, han som skulle ta hand om mig och försörja mig. Vilken dröm!

Det var en drömdag fram tills att jag insåg att alla andra dagar tillhörde någon annan. Det krävdes några år och en flykt till Sverige för att jag skulle inse att det är mycket viktigare med jämställdhet, bildning och demokrati istället för blommor och uppvaktning.

På min gamla skola, skolan nr 57, fick vi tidigt lära oss att det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor och att man har olika uppgifter i livet. Barnuppfostran låg på kvinnans bord, killar skulle ta hand om viktigare saker, exempelvis skydda landet. Sexualitet och samlevnad var ett förbjudet ämne i skolan precis som det är idag då det ansågs omoraliskt och opassande. Tabun är sannolikt en bidragande faktor till att Ryssland har en väldigt hög andel av HIV fall samt utförda aborter. 

Tyvärr har det inte blivit mycket bättre. För bara ett år sedan skrev Vladimir Putin under lagändringen som avkriminaliserar våld i nära relationer. Så länge man inte bryter några ben på sin fru eller barn så ska det ses som “familjens angelägenhet”. 

Samtidigt har det bland annat med stöd av den ryska kyrkan etablerats könsuppdelade skolor i ca 60 regioner runt om i landet, där pojkar och flickor inte bara är fysiskt åtskilda utan även ämnena man läser är uppdelade efter kön.

Jag tänker ofta på mina väninnor som är kvar i Ryssland, fantastiska tjejer som gått ut universitet med högsta betyg men ändå ägnar den mesta av tiden på att hitta den perfekta mannen. Tjejer som skrattar nervöst och låtsas att inte förstå vad jag menar när jag tar upp #Metoo. Har ni inga riktiga problem i Sverige? Att ens chef tafsar på en är väl inte så konstigt, det händer väl alla? Inga ben har ju blivit brutna. 

Det gör mig arg och frustrerad att bara en timme bort så lever mina vänner i ett så patriarkalt samhälle där kvinnors rättigheter gång på gång begränsas. Även Sverige har en bra bit kvar på vägen till jämställdhet, men tack vare snart 100 år av liberalism, feminism och demokrati är åtminstone de typer av övergrepp vi ser i Ryssland ett minne blott. 

Jag är tacksam för att jag får leva i Sverige, i ett öppet och fritt samhälle. Alldeles för många människor nekas den friheten i totalitära länder och kvinnor drabbas alltid värst. 

Låt Ryssland bli en påminnelse att aldrig ta kvinnors individuella rättigheter för givet och att ständigt kämpa för dem i Sverige och i resten av världen.

Natalia Rylander,
Ordförande Liberala Studenter

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.