Måndag 28 Nov
Stockholm

"Emma Knyckare – din mansfria festival diskriminerar alla män"

Emma Knyckare augusti 2017
Statsvetaren Avni Dervishi skriver om de negativa konsekvenserna av en mansfri festival. Foto: Privat/TT

Avni Dervishi: "Den planerade Statement Festival i Göteborg är en ren segregation och diskriminering mot alla män. Kollektiviseringar liknande könsapartheid är ingen hållbar lösning."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

År 2017 blev en väckarklocka för samhället om det som många av oss länge har varit engagerade i, nämligen främja en jämställd behandling oavsett kön och bekämpa diskrimineringen på alla nivåer. Men, samma årtal kännetecknas även för främjandet av ren segregation av både vuxna och barn, något som vi är säkra motverkar den jämställdhet och jämlikhet som vi länge har kämpat för.

Vi vuxna ska vara förebilder för barn och behandla alla människor lika, oavsett deras kön. Men vad gör man då? Jo, radioprofilen och komikern Emma Knyckare bestämmer sig för att hålla en mansfri festival i Göteborg. För några veckor sedan tilldelades hon dessutom musiktidningen Gaffas specialpris för sitt initiativ. Vem som helst förstår att skälet bakom festivalen är förståelig på grund av de avskyvärda trakasserierna som skedde under sommaren 2017. 

Men den planerade Statement Festival i Göteborg är en ren segregation och diskriminering mot alla män oavsett. Kollektiviseringar liknande könsapartheid är ingen hållbar lösning. 

Bakgrunden till beslutet är känd, men ej så mycket öppet diskuterat. Det började i Köln, Tyskland i samband med nyårsfirandet när många kvinnor antastades sexuellt. Deras kroppar och integritet blev såväl fysiskt som psykiskt misshandlade. Detta för att att en grupp asylsökande män ville praktisera den då okända ”Taharrush-leken” som tydligen är välkänd i norra delen av Afrika. Senare kom det uppgifter om att samma kvinnoförnedrande hemska ”lek” hade ägt rum en hel del under hela revolutionen på Tahrir torget i Cairo, Egypten. Inte minst förklarades detta i detalj när den amerikanska journalisten Lara Logan och även en holländsk journalist blev gängvåldtagna. 

Båda två berättade hur de hade blivit våldtagna medan andra män stod runt och hejade. 44 våldtäkter mot kvinnor hade ägt rum under ett dygn i Tahrir torget. Senare kom de sexuella trakasserierna även till festivalerna i Sverige. Kungsträdgården blev startpunkten, för att senare ställa in festivalen i Bråvalla pga samma orsaker. 

På grund av rädsla för att inte polarisera samhället och för att undvika att väcka främlingsfientliga känslor, valde man att kasta en svart skugga över alla män, oavsett. 

Helt plötsligt hade Gudrun Schymans ”alla män är talibaner” vunnit mark. Hon använde en generalisering då för att undvika tala om hedersförtryck. Vi som arbetar med och hjälper människor med olika bakgrund är väl medvetna om att lika mycket som det är säkert att tala om att mångfald berikar våra samhällen (så som Zlatan, IKEAs, Cloettas grundare, drottningen och resten av kungafamiljen, jag själv m.m.), precis lika mycket viktigt är att våga tala om kulturella skillnader som vi måste bearbeta också. 

Oftast är dessa kulturella skillnader regionalt baserade, då en del människor har levt i landsbygden, utan infrastruktur och koppling till resten av samhället, där fördelningen mellan män och kvinnor sedan barnsben har skett. Det enda samspelet har varit när de har gift sig och oftast under 15 års åldern. Utan tillgång till varken kontakt/nätverkande med omvärlden, utbildning eller jobb, i deras verklighet - är detta naturligt.

Arrangörerna bakom den mansfria festivalen i Göteborg är dock inte ensamma. Könsapartheid förekommer i andra åldrar också. Det blev ramaskri när bl.a. SVT rapporterade om den religiösa skolan Al-Azhar i Vällingby, Stockholm, som delade på pojkar och flickor vid olika tider när de hade ämnet idrott. Senare tillkom det uppgifter från Kalla Fakta även om en könsfördelning av flickor och pojkar på bussen till skolan. Flickorna fick gå in backdörren och sätta sig längst bak, medan pojkarna fick gå in genom framdörren och sätta sig längst fram. 

När jag först hörde om detta, tankarna for till den dokumentär som Agenda visade om mullastyrda Irans första kvinnliga busschaufför Fahranaz Shiri där bl.a. kvinnor och män könssegregerades. En annan erfarenhet som festivalarrangörerna borde tänka på är erfarenheten av segregation från bostadsområden som Angered, Hammarkullen, Vivalla, Rinkeby, Rosengård mm. 

Denna segregation har sociala och etniska förtecken. I många fall även extremreligiösa segregerande ageranden, till steget att kvinnor hotas om de inte bär särskilda plagg för att gömma håret, men också att en del män från dessa områden har anslutit sig till extrema terrororganisationer. Paradoxalt fom. 1 januari 2018 startades en riksmyndighet som ska motverka segregation (DELMOS).

#Metoo kampanjen som vi alla stödjer förstås, visade däremot att många fler kvinnor än de fall som rapporteras, trakasseras p.g.a. deras kön. Man blir arg och förbannad på alla adrenalin och testosteron icke-självkontrollbara mönster som ger sig själva rätten att ge sig på en kvinna bara för att de kan. 

Detta är något som ingen ska blunda för. Kvinna som man, har vi alla ett ansvar att agera så att människor behandlas med samma respekt oavsett kön. 

Hoppas att de som står bakom den mansfria festivalen i Göteborg tänker till och istället för att stödja segregation, satsar de på öppenhet. I samband med festivalen kan de anordna seminarier för att öka kunskapen om olika kulturella regionala könsroller. Främja öppenheten och agera förebyggande. Bjud någon kvinnlig aktivist från Afghanistan eller MENA-länderna där de får berätta hur de uppfostras i landsbygden. 

Det finns många duktiga frispråkiga kvinnor även i Sverige som kämpar för mänskliga rättigheter som själva härstammar från dessa regioner. Om ni vill, ta hjälp för detta av den nystartade Jämställdhetsmyndigheten som ligger i Göteborg. 

Festivalarrangörerna bakom Statement: 50 procent eller hälften av Sveriges befolkning är män. Tänk till att alla bröder, pappor, farfäder, morfäder, söner, makar, manliga kollegor, idrottsmän, manliga vänner osv är faktiskt INTE är förövare. 

Kampen mot sexuella trakasserier mot kvinnor måste fortsätta och det angår oss alla oavsett kön. Men segregation är inte lösningen. Snälla ni, vrid inte tillbaka den historiska klockan. Våga tänk nytt och tänkt modernt.

Avni Dervishi,
Statsvetare 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.