Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vilka kvinnor kämpar du egentligen för Zara Larsson?

Maya Mbog Rosén

Maya Mbog Rosén menar att Zara Larsson inte gör någonting för de kvinnor som inte ser ut som hon.

Privat/Instagram

Debatt | 15/03/2018 11:48

Maya Mbog Rosén: "Zara Larssons succé har gett henne en massiv plattform och en stor skara trogna fans. Med detta följer ansvar. Det ansvaret har inte Zara Larsson tagit."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den åttonde mars är en dag då alla olika sorters kvinnor ska hyllas, uppmärksammas och älskas. Alla kvinnor. Men vilka kvinnor inkluderas egentligen i begreppet ”alla kvinnor”? 

”Alla kvinnor” tenderar att definieras av de kända feministernas personliga egenskaper. Och eftersom kändisskapet och tillgången till det offentliga rummet företrädesvis innehas av kvinnor som följer samhällets normer faller per automatik alla andra i skymundan. Därför inkluderar i praktiken begreppet ”Alla kvinnor” huvudsakligen kvinnor med vit hud. Kvinnor med rakt hår. Kvinnor utan funktionsvariationer. Kvinnor som identifierar sig med det kön de tilldelats vid födseln.

Feminism som förespråkar och inkluderar kvinnor oavsett kön, könsidentitet, sexualitet, funktionsvariationer, hudfärg, etnicitet, religion, samhällsklass etc. kallas för intersektionell feminism. Intersektionalitet är den allra viktigaste pusselbiten för att det feministiska pusslet och det jämlika samhällsbygget skall kunna bli komplett.

Trots detta så ignorerar många av de kvinnor som under de senaste åren porträtterats som våra främsta ”bästa”, starkaste feminister, intersektionaliteten. De må ha stått med sina raka ryggar och vältaliga munnar och utmanat patriarkatet och kämpat för kvinnors rättigheter – men tyvärr bara ur sitt eget perspektiv och dessvärre allt som oftast med en retorik och ett beteende som istället förminskat kvinnor som inte följer normen. En av de feministerna är Zara Larsson.

Zara Larsson är en person med 4,5 miljoner följare på Instagram, 12 miljoner lyssnare på Spotify och ett relativt stort antal internationella hitlåtar. Hon är en kvinna som under många år tagit på sig att kämpa för, vad hon kallar för, alla kvinnors rättigheter. Men Zara, vilka kvinnors rättigheter är det egentligen du kämpar för?
Hennes succé har gett henne en massiv plattform och en stor skara trogna fans. Med denna omfattande plattform följer ansvar. Det ansvaret har inte Zara Larsson tagit

Förra veckan visade Zara Larsson upp ett praktexempel på den problematiska feminism som alltför många vita personer utför. Denna sortens feminism benämns white feminism.

Zara Larsson publicerade ett inlägg där hon plikttroget uppmärksammade Internationella kvinnodagen. Denna hyllning bestod av en bild från filmen Thelma & Louise (1991) där en av huvudpersonerna poserar klädd i en tröja med den amerikanska sydstatsflaggan. Bilden är nu borttagen, men jag måste ändå undra: Zara Larsson, hur tänkte du egentligen?

Under det amerikanska inbördeskriget som pågick från 1861-1865 bröt elav stater i den amerikanska södern sig loss från resten av USA i protest mot Abraham Lincolns försök att nationellt förbjuda slaveriet. De utbrutna staterna bildade Amerikas konfedererade Stater (Sydstaterna). I striderna mellan Sydstaterna och resten av USA kände Sydstaterna sig manade att i sin kamp för att upprätthålla slaveriet skaffa sig en flagga som symbol för deras kamp.

I nutid används sydstatsflaggan nästan helt uteslutande av högerextrema grupper och personer. Ku Klux Klan använder flaggan som en symbol för deras organisation sida vid sida med svastikor upphöjda i ett hav av heilande armar.

Den nionde mars 2015 gick Dylann Roof in i en afroamerikanska kyrkan Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston. Inne i kyrkan satte han sig ned med de afroamerikanska kyrkobesökarna och bad, för att senare kallblodigt skjuta nio av dem. I undersökningen av hans sociala medier framträdde en hemsida med en mapp med bilder på Roof poserandes med ett skjutvapen och den amerikanska sydstatsflaggan samtidigt som han i text uppmanade och förespråkade ett raskrig.

Trots sydstatsflaggans historia samt nutida betydelse var Zara Larsson kanske inte medveten om den mörka historien och betydelsen bakom flaggan när hon tryckte på publiceringsknappen. Att en så pass medveten kvinna som Zara Larsson ska använda sig av den simpla nättjänsten Google må vara för mycket att önska. Men Zara, i kommentarsfältet under ditt numera borttagna inlägg handlade minst hälften av kommentarerna om det problematiska med ditt inlägg. Var och varannan kommentar var från människor som tagit dyrbar tid av sin vardag och lagt den på att faktiskt försöka utbilda dig. 

Zara Larsson är en vit, privilegierad, straight CIS-kvinna som under så många år predikat om intersektionell feminsm, men som aldrig utfört det. Zara, alla intervjuer du medverkat i där du förespråkat intersektionell feminism spelar absolut ingen roll eftersom du i praktiken inte gör någonting för de kvinnor som inte ser ut som du. I kampen mellan ord och handling vinner handling varje gång, och dina handlingar för icke-normföljande kvinnor är inte särskilt märkbara. Snarare tvärt om.

Trots allt måste jag säga att inlägget inte förvånar mig. Som afrosvensk har jag tidigare reagerat på att Zara Larsson gjort sig skyldig till kulturell appropriering men aldrig lagt ut någon slags förklaring till varför hon valt att klä sig eller ha håret på ett sätt som kan ses som kulturell appropriering. Detta är ett beteende som jag, tillsammans med andra icke-vita länge noterat. När Zara sedan skaffade sig en svart pojkvän ursäktades dock hennes problematiska beteende av många icke-vita. Jag tvivlar inte en sekund på att Zara Larsson och Brian Whittaker är djupt förälskade, men Zara Larssons problematiska beteende kvarstår. Och det är djupt beklagligt.

Absolut. Alla gör misstag. Misstag är fullkomligt acceptabla. Så länge en lär sig av dem. Men det tog allt för många dagar och mer än 2000 kommentarer innan Zara Larsson raderade sitt inlägg. 

Offentliga personer som Zara Larsson med den dubbelmoral hon uppvisar är inte bara extremt pinsamma, utan också farliga. Min 8-åriga lillasyster lyssnar på Zara Larsson. Hon ser upp till Zara Larsson för den kamp hon fört för kvinnor. 

Hur ska jag förklara för min syster att den kvinnokamp Zara Larsson för inte är för kvinnor som ser ut som hon?

Maya Mbog Rosén
Antirasistisk aktivist och feminist

Håller du med?