Lihani Wijesinghe och Louise Waldenby
Lihini Wijesinghe och Louise Waldenby menar att där unga diskuteras, ska unga representeras. - Foto: Privat/Privat

Fördomsfulla politiker måste släppa fram oss unga – vi är inte lata!

Föreningen Fler Unga: "Det är dags att vi ställer oss rakryggade, står för våra värderingar och kräver att bli lyssnade på."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så är det 173 dagar kvar till ännu ett val. Det kan kännas som en evighet, samtidigt känns det som att inget mer går att göra. Tiden är ute. I verkligheten är det inte hopplöst. Det går fortfarande att åstadkomma en förändring. 

Målet är enkelt: Där unga diskuteras, ska unga representeras. Vi ska tillvarata den unga kompetensen, vi ska arbeta för att unga ska få makten att påverka sina liv. Det är viktigt för oss att de med makt lyssnar på unga och bjuder in dem till samråd. Unga är inte framtiden, de är nutiden.

Det är dessa unga vi skriver till nu. Det är dags att vi ställer oss rakryggade, står för våra värderingar och kräver att bli lyssnade på. Som ung får man ofta höra fördomar från vuxna makthavare. Det kan vara kommentarer som att ungdomar är lata, inte bryr sig om samhället, är upptagna med sociala medier och liknande. Låt dig inte luras, det är antingen rena lögner eller oförståelse för samhällsutvecklingen. 

När en förändring behöver ske står ungdomar och unga vuxna längst fram, precis som ungdomarna i USA gör just nu i kampen mot vapen. Förändringen börjar hos oss. Vill vi förändra samhället är det viktigt att vi försöker. Det behöver inte vara svårt och du behöver inte göra mycket. Men vi måste organisera oss för att tillsammans kämpa för något vi vet många är överens om: Att allas röster är lika värda.

Tanken är inte att vi ska tycka lika. Ungdomar är inte en homogen grupp, det är därför ologiskt att tala om dem som att de vore det. Vi har våra unika olikheter, olika åsikter och olika mycket engagemang att ge. Vår uppmaning till dig är att du engagerar dig i den fråga du brinner för, i vetskapen av att du kan och att din röst är viktig. Valet närmar sig med stormsteg, vill vi se en förändring inom något behöver vi göra vår röst hörd. 

Ifall du nu känner att du vill engagera dig men inte vet hur råder vi dig att antingen kolla på din fritidsgård, skola eller universitet. På sociala medier finns det massa information att inhämta och grupper att engagera dig i! En enkel sökning på nyckelord kan öppna upp en helt ny värld. Kolla med kompisar om de vill starta något helt nytt, eller så kanske det finns ett spännande initiativ på någon affisch på träningsplatsen eller den lokala anslagstavlan. Bor du i en större stad finns det ofta kommunala organisationer som jobbar med att hjälpa unga att förverkliga sina idéer kring events, workshops, manifestation etc. Det finns massor!

Att engagera sig behöver inte vara svårt. Bara att ta diskussionen är att engagera sig. Att säga emot fördomarna, att komma med dina erfarenheter och erbjuda din kunskap kan vara nog. Du är, vad någon än må säga, inte för ung för att ha en åsikt och yttra den. I en demokrati behövs vi alla. Framför allt de unga!

När människor tänker samhälle, påverkan och engagemang tänker de ofta på partipolitiken. Det behöver inte vara så, vårt samhälle är uppbyggt av flertalet organisationer och institutioner. Alla gör skillnad från sitt håll, oavsett om det är ett spelförbund, klassråd, idrottslag, en sminkklubb, schack-team, matlagningsförening med mera. Nästan vart du än befinner dig kan du engagera dig och påverka. 

Vi förstår att alla inte har möjligheten eller viljan att engagera sig. Det är okej. Du ska dock ha den möjligheten, om du vill engagera dig ska du kunna göra det, och du ska bli lyssnad på. Sedan har vi alla er som vill påverka, som sitter på alla era idéer och en brinnande vilja. Vi vill att du vågar ta steget. 

Ungdomsrörelsen är stor, men vi måste våga ta mer plats. Vi måste våga göra den förändring vi hoppas att någon annan ska utföra. Vi måste våga tro på oss själva. 

Varför? Eftersom att där unga diskuteras ska unga representeras. 

Lihini Wijesinghe,
Ordförande Fler Unga

Louise Waldenby,
Vice ordförande Fler Unga

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.