Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Birro: "Lämna in din avskedsansökan Åsa Lindeborg"

- 25/03/2018, 14:01 -
Åsa Lindeborg

Marcus Birro skriver om den arrogans som cheferna på Aftonbladet visar prov på.

Privat/TT

Marcus Birro. "Den arrogans som cheferna på Aftonbladet visar prov på är vedervärdig att se. Det ett sådant utsökt förakt för den dödes anhöriga, för hans vänner, för den egna journalistiska gärningen."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det utsökta förakt som ansvariga chefer på Aftonbladet visar Benny Fredrikssons anhöriga är fruktansvärt att se. När SVT Opinion Live vill samtala om det vidriga drev som Aftonbladet utsatte Benny Fredriksson för vill ingen av cheferna komma till studion. 

Benny Fredriksson tog sitt liv förra helgen. Han begick självmord.

Redan i december förra året när Aftonbladet drogs med i hatvinden och opublicerade lögner, anonyma uppgifter, förtal och några sanningar om honom var det några, vänner och kollegor men också andra, till Fredriksson som gick ut och sade att tonen var för hård, uppgifterna var lögner, vinklingen var satt och bestämt långt tidigare.

I torsdags satt två av hans vänner med på länk och lyckades hålla tillbaka sin rättmätiga ilska. Men Åsa Linderborg ville inte komma. Lena Melin ville inte komma. Anders Lindberg var där. Han är alltid där. Han bor i tyckar-korridoren men då var det första gången jag såg honom stå och svamla och skämmas. Men givetvis bad inte heller han om förlåtelse. Han svamlade på om att han stod bakom Linderborgs meningslösa uttalanden tidigare i veckan.

Jag har aldrig sett Anders Lindberg (politiskt redaktör på Aftonbladet) stå och svamla som han gjorde i torsdags. Han är klarsynt och fokuserad annars. Men nu fick han försvara ännu ett katastrofalt nederlag för en tidning som tappat allt det senaste året. Men bad han om ursäkt? Nej.

Den arrogans som cheferna på Aftonbladet visar prov på är vedervärdig att se. Det stinker. Det ett sådant utsökt förakt för den dödes anhöriga, för hans vänner, för den egna journalistiska gärningen.

Åsa Linderborg. Här är talet du borde hålla innan du lämnar in din avskedsansökan:

” Hej. Jag heter Åsa och jag vill be Benny Fredrikssons anhöriga, hans vänner och kollegor om ursäkt för att jag lät hatvinden svepa med sig mig, min redaktion, min tidning och min plattform. Jag ber om ursäkt för att vi skrev lögner och skvaller, att vi i stridens hetta jagade ner en man för att han var en vit, medelålders man, för att det låg i tiden att jaga den sorters män just då. Jag erkänner att vi ägnat åt oss en häxprocess mot en människa som fick betala det ultimata priset för denna häxjakt, nämligen döden. Jag ber förutsättningslöst om ursäkt för detta och jag avgår härmed.”

Säg det Åsa, och återupprätta ett enda gram värdighet och trovärdighet för dig själv och din tidning.

Marcus Birro,
Författare