Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurrättsalliansen: De dör – för din skull

- 26/03/2018, 10:24 -
kyckling i gräset

Malin Gustafsson Djurrättsalliansen, menar att vi inte bör äta ägg - för fåglarnas skull.

Djurrättsalliansen/TT

Djurrättsalliansen: "Äggfabriker är inte är någon lantlig idyll med sprättande höns. Det är olika grader i helvetet, ingenting annat."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är snart påsken här och det livsmedel som förknippas allra starkast med högtiden är ägg. Påskveckan innebär en enorm ökning av äggkonsumtionen och vi kommer att sätta i oss miljontals ägg. Under påskfirandet tänker de allra flesta förmodligen inte på varifrån äggen kommer och hur djuren inom äggindustrin lever och dör. Men det borde vi göra då det är levande, tänkande och kännande individer vi utnyttjar för våra egna smaklökar. 

Varje ägg har tagit ett dygn att bli till inne i hönans kropp. Först bildas äggulan, det som kan bli ett foster, uppe i äggstocken. Sedan läggs vitan, fostrets näring, till under äggets spiralformade vandring längs äggledaren. Sist bildas skalet. Efter det är det dags för en ganska mödosam “förlossning” när ägget kommer ut genom kloaken – och så börjar processen om igen. 

Precis som alla fåglar lägger hönor ägg för att kläcka fram ungar. I naturen lägger de en kull med ägg på våren, sedan tar de hand om sina kycklingar hela sommaren. Inom äggindustrin lägger hönorna närmare ett ägg om dagen. Genom en kombination av avel, utfodring och ”ljusprogram” tvingas hönornas kroppar till en destruktiv överproduktion. Att lägga ägg varje dag om året är lika onaturligt för en höna som för en blåmes eller en duva. 

De hönor som hålls fångna i äggfabriker för att värpa ägg åt människor har alla kläckts i maskiner på kläckerier. Hälften av kycklingarna som kläcks är tuppar, men eftersom de inte kan lägga några ägg dödas de direkt. Runt 15 000 kycklingar om dagen, året om, bara i Sverige, dödas strax efter att de slagit upp ögonen för första gången. 

Honkycklingarna skickas ut till äggfabriker – frigående, bur eller ekologiskt – där de, så snart deras kroppar mognat, kommer förmås lägga ägg oavbrutet under resten av sina liv. Redan innan två års ålder betraktas de som utslitna, och de dödas. Antingen stoppas de brutalt i lådor och körs i många timmar till ett slakteri, eller vilket blir allt vanligare, så sprutar man in gas genom byggnadens ventiler tills alla dör. 

Allt det här händer oavsett om äggen märks som “frigående”, ekologiska, närproducerade eller något annat som är tänkt att låta förmildrande. Vi i Djurrättsalliansen har besökt alla dessa typer av äggfabriker och vet att det inte är någon lantlig idyll med sprättande höns. Det är olika grader i helvetet, ingenting annat.

Påskägget är en symbol för livet och våren. Men vi människor har förvandlat fåglar till äggmaskiner och för hönorna inom äggindustrin innebär äggen bara plåga, fångenskap och död. 

Låt det räcka med att använda ägget som en symbol i påsk och lämna de verkliga fåglarna och deras ägg ifred.

Malin Gustafsson,
Talesperson för Djurrättsalliansen


Köper du ägg till påsk?