Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna: "Stoppa kulturell segregation - vägra böneutrop"

Katarina Kyrka och Zayeds moské i Stockholm

Sverigedemokraterna menar att moskéernas högtalare ska vara tysta.

Privat/TT/Privat

Debatt | 27/03/2018 08:52

Ungsvenskarna: "Om vi vill att det svenska samhället ska genomsyras av större sammanhållning och tillit måste vi visa motstånd mot de som förespråkar mångkulturalism."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Värderingar, tradition och kultur är fula ord hos svenska liberaler, medan relativisering är deras stridsrop. Men de svenska värderingarna, traditionerna och kulturen, som har byggt det till stor del fantastiska samhället vi lever i, går inte att relativisera bort hur gärna man än vill. Framtiden är att stärka sammanhållning, inte splittra den.

Att förneka kyrkan och dess historiska betydelse för Sverige är att förneka närmare tusen år av svensk kultur. När kyrkklockorna ringer är det få som hör ett religiöst budskap, detsamma går inte att säga om böneutrop. Få har problem med att besöka kyrkan vid skolavslutningar då kyrkan är en historisk restpost. Av samma anledning är det få som motsätter sig att vi har ett kungahus i Sverige – även om de kanske skulle motsätta sig att en Imam skulle få samma befogenheter.

Att mena att Islam ska ha samma särställning som kristendomen är som att förespråka legaliserandet av heroin bara för att alkohol är lagligt.

För Sverigedemokraterna är trosuppfattning en privatsak mellan den enskilde och dennes gud eller gudar, medan det offentliga rummet är till för oss alla. För oss är det rimligt att det är de gemensamma svenska värderingarna, traditionerna och kulturen som ges plats i samhället samt att vi uppmanar människor att ta del av dem – istället för att uppmana till segregation.

Vi älskar Sverige, trots att det finns brister och förbättringspotential. Vi tror även att det finns de som kommit till Sverige just för att vi har våra värderingar, traditioner och kultur.

Det går däremot inte att bortse från att det även kommit människor som inte alls älskar Sverige. Som kanske gillar att vi har en välutvecklad välfärd och ett socialt skyddsnät. Som kanske gillar vår natur eller våra städer, men som helst skulle vilja ta några av bitarna men i övrigt behålla sina värderingar, traditioner och kultur – som kanske inte ens är kompatibla med det svenska samhället. Detta har vi inte minst sett från Växjömoskén där de öppet på sin officiella Facebooksida sprider antisemitism och förespråkar att muslimer ska ta avstånd från kristna.

Här har vi ett ansvar. Om vi vill att det svenska samhället ska genomsyras av större sammanhållning och tillit måste vi visa motstånd mot de som förespråkar mångkulturalism. Att stoppa den kulturella segregationen genom att förbjuda böneutrop är en bra start. 

De svenska kyrkorna är, trots sitt kristna arv, präglade av det svenska och öppna för alla – troende som icketroende.

Felix Byström 
Vice nationell talesperson Ungsvenskarna

Nils Axelson Sjöqvist,
Ordförande Sverigedemokraterna Växjö