Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonas Sjöstedt (V): "Sverige – ett land med skamliga klasskillnader"

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet skriver om klasskillnaderna i Sverige.

Fotograf: Denny Lorentzen

Debatt | 29/03/2018 11:17

Jonas Sjöstedt (V): "Allt skulle kunna vara så mycket bättre. Sverige är ett rikt land och vi har råd att låta alla leva ett anständigt liv."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi bor i ett bra land, men ändå är det mycket som blivit så fel. Sverige borde inte handla om skottlossning i förorterna, om att dö medan man väntar på operation, om rika som smiter från skatten. De flesta svenskar har så de klarar sig, men är ändå oroade. De vill också leva i ett samhälle som fungerar. För de vet att de också påverkas om det går dåligt för andra.

Allt skulle kunna vara så mycket bättre. Sverige är ett rikt land och vi har råd att låta alla leva ett anständigt liv. Vi har till och med råd att låta människor ”forma sin tillvaro efter egna önskningar” – ett av Olof Palmes skäl att vara socialist.

Men då behövs det politiker med mod. Fast inte med den sortens mod de själva pratar om just nu. Allt från moderater till socialdemokrater säger nöjt att de ”vågar prata om” problem med invandring och integration. Men när den högerextrema synen på invandring brer ut sig, blåser det väl snarare en varm medvind i ryggen på den som säger sådant? 

Verkligt mod vore istället att säga något ärligt till dem i samhällstoppen: ni har för mycket makt och för mycket pengar. 

Den snedfördelningen är en av anledningarna till att ungdomar skjuts ihjäl i förorterna.

Det är egentligen väldigt enkelt. Jämlika samhällen ger alla en rättvis chans, och rättvisa chanser är det värsta de kriminella grupperna i förorterna vet. Det är lätt att värva ungdomar som ingen lärare trott på. Det är svårare att värva ungdomar som vet att timanställningen kommer bli fast, att lönen kan räcka till en egen lägenhet och att ingen ser ned på dem för att de bor vid ändhållplatsen.

Men för att samhället ska bli jämlikare måste de rika betala sin del. Sverige är ett land med oanständiga klasskillnader. Det har aldrig funnits så många svenska miljardärer som nu: 184 stycken. Hur blir de så rika? Ja, inte på egen hand i alla fall. Varje montör och varje programmerare i miljardärernas företag ser till att det finns något att sälja. 

Någon hämtar miljardärernas sopor, tvättar deras skjortor och diskar deras tallrikar. Och det är alla som betalar skatt som ser till att miljardärernas varor kan skickas på farbara motorvägar, att deras affärsidéer skyddas av domstolar och att deras anställda kan lösa problem med hjälp av kunskaper från offentliga utbildningar.

För oss i Vänsterpartiet är det här grundläggande: De som har mycket pengar har inte det för att de har ansträngt sig mer än andra, utan för att de drar nytta av andras ansträngningar. Då kan man också kräva att vanliga människor ska få del av framgångarna. Vi vill ha en ny miljonärsskatt och avskaffade rikemansavdrag. 

I andra änden bygger vi en välfärd som man kan lita på: ser till att uppdelningen i rika och fattiga skolor försvinner, öppnar vårdcentraler som inte är ute efter att tjäna pengar, slutar skicka ut födande kvinnor på vägarna.

Inga andra partier vill göra en sådan omfördelning.

Därför pratar de hellre om att det är du själv som ska skärpa dig, säger att valen är dina – så slipper de göra något. Men Vänsterpartiet vill inte ha ett samhälle där alla får klara sig bäst de kan. 

Det går inte att sänka jordens medeltemperatur så. De går inte att se till att alla kvinnor slipper vara rädda på det sättet. Det går inte att rusta upp förorter och glesbygdscentrum så. 

Ett Sverige för alla måste vi bygga tillsammans. 

Jonas Sjöstedt,
Partiledare Vänsterpartiet

Håller du med?