Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: "Hårdare tag mot knarket leder bara till mer lidande"

Filip Nicolic & Henrik Dalgard

Filip Nicolic & Henrik Dalgard från MUF Östergötland skriver om vikten att tänka nytt och fräscht för Moderaterna.

Privat & TT

Debatt | 01/04/2018 14:30

MUF: "För att lösa de narkotikarelaterade problem som Sverige har måste vi våga tänka nytt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan publicerade Moderaterna en debattartikel i DN med en rad förslag rörande narkotikarelaterade problemen i Sverige. Kontentan i förslagen var tydlig, Sverige behöver hårdare tag mot knarket. 

Här landar Moderaterna fel. Partiets problembeskrivning är dock rätt. Sverige har bland annat den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU, men när partiet kräver hårdare tag förvärras den rådande situationen. Det är just Sveriges nästan brutala inställning till narkotika som gjort att problemet uppstått från första början. 

Det finns främst två stora problem med det krig mot narkotika som Sverige bedriver. Det första är den kriminalitet som skapas. I och med en kriminalisering skapas svarta marknader, kriminaliteten ökar och intäkterna till de kriminella gängen strömmar in. 

När sedan polisen tar till tuffare tag tvingas de kriminella svara upp och den negativa spiralen av våld och kriminalitet bara fortsätter. Det är just den utvecklingen vi ser i Sverige idag. Maktkamper mellan gäng om narkotikamarknader var under förra året den vanligaste orsaken till dödsskjutningar och försäljningen av cannabis är idag en av de kriminella gängens största inkomstkällor. Moderaterna kan inte fortsätta lägga fram samma gamla förslag och spela de kriminella gängen i händerna. 

Det andra stora problemet med kriget mot narkotika är att det förhindrar tillfrisknandet för de som faktiskt lider av ett missbruk. Något av det viktigaste för att tillfriskna från ett missbruk är att personen i fråga har en stabil livssituation. Att man har ett jobb att gå till och att det finns vänner och familj som tar hand om en. 

Att bli tagen av polisen och bli släpad inför domstol för att genomgå en hel rättsprocess bidrar inte till en stabil livssituation och ett eventuellt tillfrisknande, det är istället direkt skadligt för den som lider av ett missbruk. 

Moderaterna måste inse att ett missbruk inte är något brott, det är en sjukdom och de drabbade som lider av den behöver vård, inte ett fängelsestraff.

Vi i MUF Östergötland vill istället se förslag som faktiskt förbättrar den rådande situationen. Vi föreslår först och främst en avkriminalisering av narkotika för personligt bruk för att flytta fokus från bestraffning till vård. Vi föreslår även en legalisering av cannabis. 

Cannabis är idag den största intäkten för den organiserade brottsligheten och en legalisering skulle dels slå undan benen för de kriminella gängen men framförallt skulle polisen kunna använda sin tid till mer prioriterade uppgifter.

För att lösa de narkotikarelaterade problem som Sverige har måste vi våga tänka nytt. Vi kan inte fortsätta på den linje som vi haft ända sedan 70-talet och hoppas på att samma gamla lösningar plötsligt ska ge resultat. Moderaterna bör her enkelt tänka om och fokusera avkriminalisering och vård istället för bestraffning och hårda tag.

Henrik Dalgard
2:e vice ordförande MUF Östergötland

Toni Nikolic
Distriktsstyrelseledamot  MUF Östergötland

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?