Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Peder Vesterberg, (L): Miljöpartiets korståg mot Norrland fortsätter

- 04/04/2018, 14:43
Höjda skatter kan påverka Norrland tycker Liberalerna i Umeå

Peder Vesterberg skriver om hur höjda skatter kan komma att påverka Norrland.

Privat & TT

Peder Vesterberg, Liberalerna Umeå: "Utan goda kommunikationer minskar både möjligheterna och viljan att bosätta sig norrut i landet. Än en gång visar (MP) att de inte förstår sig på Sveriges geografi"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Miljöpartiet motarbetar den som vill bo i Norrland då de satsar på kollektivtrafiken i storstäderna men gör det allt dyrare att resa till och från, eller bo i, de norra delarna av landet. Förutom den nya flygskatten vill de också ge nya ägardirektiv till det statliga flygplatsbolaget Swedavia och tvinga bolaget att arbeta aktivt med att minska människors flygresande. 

Än en gång visar man att man är ett storstadsparti och att man inte förstår Sveriges geografi.

Flyget har en enormt stor betydelse för Norrlands utveckling och är en nödvändighet för näringslivet, universitetet, sjukvården och besöksnäringen. Utan goda och snabba kommunikationer minskar både möjligheterna och viljan att bosätta sig norrut i landet. 

Det verkar vara ett av Miljöpartiets mål – att minska utvecklingen i Norrland.

Miljöpartiet vill också införa straffskatter för landsbygden genom kilometerskatten och skatterna på drivmedel. De har även infört en höjning för beloppsgränsen, när det gäller avdrag för resor. Den grupp i samhället som kommer att påverkas mest av dessa höjningar? Vi norrlänningar så klart. 

Miljöpartiet förstår inte att den grupp i samhället som kommer att påverkas mest av dessa höjda kostnader är de som inte har tillgång till något annat transportmedel än bil, alltså de som bor på landsbygden. I Norrland har vi av naturliga skäl, inte heller tillgång till ett väl utbyggt kollektivtrafiknät. Möjligen tycker partiet att den som bor i Åsele gott kan ta cykeln till Umeå, men det är tyvärr inte ett realistiskt val.

Den norrländska industrin, gruvnäringen och skogsnäringen är en mycket viktig del av svensk ekonomi, framförallt exporten. Tyvärr har det varit genomgående med denna regering att politiker i södra Sverige tycker att Norrland är en ekonomisk belastning för resten av landet. De har fel, Norrland är en ekonomisk förutsättning för resten av Sverige! 

Frågan är nu vad de norrländska miljöpartisterna tycker om detta. Eller de kanske själva kommer att flytta från trakten?

Peder Vesterberg,
Gruppledare Liberalerna Umeå