Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alexander Karim: "Dags att agera – förändra vår historia"

- 09/04/2018, 10:59
Alexander Karim

Alexander Karim menar att vi har möjligheten att förändra historien, om vi agerar nu.

Julia Dansarie

Alexander Karim: "Vi har väl alla tänkt tanken, eller hur? Den kittlar. Att åka tillbaka till det där ögonblicket. Vad skulle man göra? Hur skulle man kunna förändra historien?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänk om man kunde gå tillbaka i tiden till 1930 och stoppa Hitler på något sätt. Eller skulle man åka till 1910 och prata med en 21-årig Adolf och kanske få honom att satsa på konsten som han så gärna ville? Hur skulle världen se ut då?

Eller skulle man åka till 1963 och säga till Kennedy att inte åka cabriolet genom Dallas? Eller till 1968 och se till att Martin Luther King inte checkade in på Lorraine Motel i Memphis? 

Vi har väl alla tänkt tanken, eller hur? Den kittlar. Ett tankeexperiment vi alla smakat på. Att åka tillbaka till det där ögonblicket. Vad skulle man göra? Hur skulle man kunna förändra historien? 

Vi står i Tyskland tidigt i januari 1933. Vi är i Apartheids vagga i Sydafrika 1948. Vi står klockan 23:20 den 28:e februari 1986 vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan och ser ett äldre par komma emot oss från biograf Grand. Vad gör vi? Hur griper vi in? 

Och nu då? I Sverige. Idag. Vid ett historiskt vägskäl. Vid punkten i historien som vi kommer att se tillbaka på senare. Och antingen säga ”Hur kunde det gå så fel?” eller ”Det där gjorde vi helt rätt!”

SD’s propagandamaskin går på högvarv. På bara några veckor har man fått hela landet att tro att staten vill få oss alla att ingå i barnäktenskap. Skickligt. Goebbels hade varit stolt.

”Dagens polischefer ska bort när vi tar makten”, orerar Kent Ekeroth och försäkrar om att medielandskapet också kommer att förändras radikalt. Nixon ger tummen upp från graven. Styr man media så finns inte snokande murvlar som kan få ledaren avsatt. 

"Det är upp till kvinnor själva att också ta för sig och välja sådana yrken där de kan tjäna mer och inte acceptera om de blir slagna eller misshandlade i relationer" är SD’s riksdagsledamot Anna Hagwalls bidrag till jämställdheten – ett uttalande som får det att kännas som att det är hon som rest i tiden. Kommit hit från det tidiga 50-talet för att yttra sig i frågan. 

"…Det betyder inte heller att jag uppskattar Jonas Gardells billiga böghumor" säger Jimmie och fortsätter:
"Jag tror för övrigt att det är viktigt att betona just detta, att de flesta homosexuella inte är som de smaklösa figurerna i Prideparaden." Kompisen Björn Söder flikar ivrigt in ”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala”. Och Stalin ler från sin grav. Hans homofoba arv lever kvar. 

Ni ser - vi lever mitt i historien. Och vi har makten att förändra den. Men vi måste agera. Vi kan åka rätt in i isberget och sjunka till historieböckerna, en värdefull läxa för efterlevande generationer. Eller så kan vi inse att vi sitter i utkikstornet och ser isberget komma nära. Vi kan ringa i klockan. Det finns tid. Vi kan ändra riktning. Skriva ett kapitel i historien som våra barnbarn inte kommer att fantisera om att resa tillbaka till för att förändra. 

Du sitter i en tidsmaskin. Du har kommit till 2018. Iceberg right ahead.

Vad tänker du göra?

Alexander Karim,
Skådespelare