Lördag 2 Jul
Stockholm

Stockholms stads vision av framtiden – ignorant och direkt skamlig

Rör sig Stockholm mot ett Orwellskt samhälle?
Magnus Andersson, Piratpartiet och Pontus Almquist, Liberal skribent skriver om inriktningen Stockholms stad presenterar i deras broschyr. Foto: Privat & TT

Magnus Andersson, Piratpartiet och Pontus Almquist, Liberal skribent: "Att Stockholms stad lägger skattepengar på att skissa planer på ett verkligt Orwellskt 1984 visar på en tafatt inställning till mänskliga rättigheter"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Visst kan det vara eggande att fantisera om framtiden? Det kan vi nog alla hålla med om. Stockholms stad anser det till och med så angeläget att man lagt pengar på att ta fram en broschyr med syftet att “inspirera och skapa diskussion kring en möjlig framtid i ett digitaliserat Stockholm”. 

Ett projekt som involverat idéer från såväl förvaltningstjänstemän, skolungdomar som företag, och som har pågått sedan våren 2016 och vars resultat publicerades nu i veckan. Broschyrens premiss är att den är skickad tillbaka från framtiden i ett fiktivt Stockholm år 2040 och målar upp en bild av ett förment utopiskt samhälle. Och många av ambitionerna kan inte sägas vara annat än behjärtansvärda.

Stockholm är en världsmetropol dit människor från Jordens alla hörn söker sig för att förverkliga sig själva. Skoleleverna har artificiella "studybuddies" samt läromedel som anpassar sig efter intresse och inlärningshastighet. Arbetsförmedlingen förmedlar jobb automatiskt efter utbud och efterfrågan och växthusgaserna i staden är lägst i världen på grund av bilfrihet och klimatsmart infrastruktur. 

Vilket paradis, va?

Förtjusningen över vad framtiden kan komma att erbjuda förbyts dock till skräck och kalla kårar när det framgår att staden ska bemannas med så kallade eldflugor - flygande robotar som i realtid spelar in och filmar allt för att rapportera till polisen - som ska förfölja oss. Broschyren låter förkunna att stadens invånare känner sig tryggare och att tiotusentals “bovar” fångas in tack vare de små “minihjältarna”. 

Den som vill slippa konstant övervakning blir förvisad till specifika “nedkopplingszoner”. Realtidsövervakning har alltså blivit regel snarare än undantag i det offentliga rummet. I framtiden påstås vi indirekt helt ha förlorat behovet av ett privatliv, då staten ska se precis allt. 

Förutom hur denna idé står i strid med alla möjliga definitioner av mänskliga rättigheter, finns fler problematiska aspekter. Kommer en auktoritär ledare till makten i Sverige kan tekniken enkelt börja användas till att bekämpa oppositionella och i utpressningssyfte. Och om det inte sker har vår samtid genom visselblåsare givit exempel på hur även demokratiska stater har missbrukat sina övervakningstekniker.

Övervakningen innebär även en omvänd oskuldspresumtion där vi inte längre är oskyldiga till motsatsen bevisats, utan skyldiga till motsatsen bevisats - genom att uppoffra vår integritet. Dessutom inskränker övervakningen vår intellektuella frihet när vi ständigt vet att allt vi gör kan spåras och användas emot oss.

Att Stockholms stad lägger skattepengar på att skissa planer på ett verkligt Orwellskt 1984 visar på en tafatt inställning till mänskliga rättigheter, skattebetalarnas pengar och varje individs privatliv. Det är faktiskt inte ett dugg inspirerande. Det är barbariskt, ignorant och direkt skamligt.

Magnus Andersson
Partiledare för Piratpartiet

Pontus Almquist
Liberal skribent

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vad tycker du om visionerna i broschyren?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.