Bråket i Svenska Akademien har engagerat många
Sebastian Rasmusson, ordförande SSU Härnösand anser att Kungens kunde ha agerat annorlunda i krishanteringen av bråket inom Svenska Akademien. - Foto: Privat & TT

"Akademiebråket – ännu en anledning att avskaffa monarkin"

Sebastian Rasmusson, ordförande SSU Härnösand: "Det faktum att kungen bara har tittat på medan den intuition som han ska beskydda förfaller är djupt problematisk.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som så många andra har jag med spänning följt krisen i Svenska Akademien. Ett kändisbråk har utvecklats till något som kommer skrivas in i historieböckerna. Patriarkatet gick till ett sista, desperat anfall mot den feministiska revolution som sker inom kulturvärlden i spåren av #metoo. 

Krisen i Akademien, som började med avslöjanden om sexuella övergrepp, slutade med att två kvinnliga ledamöter tvingades lämna, däribland Akademiens hittills enda kvinnliga ledare Sara Danius

Betyder det att patriarkatet vann striden om Svenska Akademien? 

Nej, tvärtom. Tiotusentals svenskar samlades under hashtaggen #knytblus i en solidarisk manifestation för den rakryggade kvinnan med knytblusen som stod upp mot de trångsynta gubbarna. Det är bara en tidsfråga innan de unkna 1700-tals värderingarna som präglat Akademien kommer vädras ut av feminismens vindar.

Svenska Akademien är oerhört viktig för Sverige. Som utdelare av världens kanske mest prestigefulla kulturpris, nobelpriset i litteratur, och förvaltare av svenska språket utgör Akademien en bärande pelare i Kultursverige. Därför är det absurt att en så viktig intuition helt saknar demokratisk förankring.

Sedan krisen i Akademien först började har Kung Carl Gustaf XVI, som är Akademiens högste beskyddare, försökt ta på sig rollen som fredsmäklare i den kaotiska konflikten. Han har till exempel haft krismöten med ledamöter och pratat om att ta till olika åtgärder för att skapa stabilitet. 

Kungens formella makt över Akademien är mycket större än vad många tror. Det finns rätt många åtgärder som han kan ta till. Kungen har rätt att ändra stadgarna, alla ledamöter som tillsätts måste godkännas av honom och vissa anser också att kungen har rätt att kasta ut ledamöter. 

Så vilka åtgärder har kungen vidtagit? Har han kastat ut ledamöterna som försvarat den har han kastat ledamöterna som har försvarat kulturprofilen som är anklagad för sexuella övergrepp? Har han stöttat Danius i hennes kamp för att städa ut sexismen ur Svenska Akademin?

Nej, tvärtom om man ska tro den tillförordnade ständiga sekreteraren Anders Olsson. Han hävdar nämligen att det var i samråd med kungen som beslutet att sparka Danius fattades (ett påstående som visserligen förnekats av Hovet).

Att kungen, vars enda kvalifikation är att han råkade födas vid rätt tidpunkt av rätt person, har makt över en så pass viktig intuition som Svenska Akademien är djupt problematiskt. Nästan lika problematiskt som det faktum att kungen bara sett på medan den intuition som han ska beskydda förfaller.

Bråket i Svenska Akademien har blivit ännu ett exempel på varför monarkin borde avskaffas.

Sebastian Rasmusson,
Ordförande SSU Härnösand

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vår form av monarki avskaffas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.