Gustav Magnusson
Gustav Magnusson skriver om dagens skola och hur en skola som utgår från individen själv skulle gynna ungas skolgång. - Foto: Privat & TT

Gustav Magnusson: "Skolan måste utgå från individen"

Gustav Magnusson, ordförande MSU Hvitfeldska: "Det är en frihetsfråga att kunna få bestämma över sitt eget liv och sin egen utbildning. Det handlar om att du som individ vet bäst vad som passar ditt liv, inte någon politiker.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svensk skola är en skola som inte utgår från individen. Detta är fel, och det måste ske till en förändring. Den som vet bäst vad som passar ditt liv är du själv, inte någon politiker.

Om du är en 15-åring som just nu ska välja gymnasium och exempelvis vill bli jurist eller advokat, kanske du väljer samhällsvetenskapliga programmet på något av landets 1.300 gymnasium. Då läser du alla kurser som krävs för juristlinjen på universitetet, men du läser även massa kurser som du aldrig kommer behöva använda. Som exempelvis naturvetenskap. 

När, under din karriär som jurist, kommer du någonsin att behöva skriva en labbrapport? Sannolikt inte en enda gång. Därför är det också fel att du ska behöva lägga cirka 100 timmar av ditt liv på den kursen.

Istället kanske en kurs i privatjuridik hade varit mer relevant för dig. Där lär du dig grunderna i rättssamhället, en del om Sveriges fyra grundlagar och en massa annat som är bra att ha när du ska plugga till jurist efter gymnasiet. 

Dagens system låter dig förvisso välja till denna kurs genom individuella val, men du slösar fortfarande som sagt 100 timmar på att lära dig något du aldrig kommer behöva använda. 100 timmar du hade kunnat lägga på privatjuridik eller något annat som skulle vara mer relevant för dig.

Dessutom är det en frihetsfråga att kunna få bestämma mer över sitt egna liv och även sin utbildning. Det handlar om att du som individ vet bäst vad som passar ditt liv, inte någon politiker.

Ett vanligt motargument är att det finns fördelar med en bred utbildning och att valen man gör som 15-åring inte alltid är särskilt genomtänkta. Men idag så låter vi redan 15-åringar välja program, inriktning och skola själv. Så när vi redan litar på unga att läsa vilket program de vill, på vilken skola de vill, varför kan vi då inte låta den blivande juristen välja bort naturvetenskap? Det är helt orimligt.

Därför måste fler kurser på gymnasiet vara valfria, och färre vara obligatoriska. På detta sättet låter vi unga bestämma mer över sin utbildning och sitt liv.

Gustav Magnusson,
ordförande MSU Hvitfeldtska

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.