Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Medborgerlig Samling: Yttrandefriheten oumbärlig för ett fritt land

Medborgerlig samling anser att yttrandefriheten är hotad.
1 av 1

Josefin Utas och Rurik Holmberg från Medborgerlig Samling skriver om hotet mot yttrandefriheten och att vi måste göra allt för att bevara grundlagen.

Privat & TT

Debatt | 25/04/2018 09:55

Josefin Utas och Rurik Holmberg, (MED): "Ett upplyst samhälle som präglas av en strävan till ständiga förbättringar måste se yttrandefriheten som något grundläggande och som till varje pris måste bevaras"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Yttrandefriheten är en av de mest centrala rättigheterna i en demokrati. Genom yttrandefriheten kan missförhållanden påtalas och de styrande ställas till svars. Det är också genom yttrandefriheten som nya perspektiv på samhället kan skapas. Tack vare yttrandefriheten kan lösningar som inte fungerar förkastas och nya förslag tillkomma. Denna frihet ska dock inte tas för given.

Både i och utanför Sverige finns tendenser att vilja inskränka det fria ordet, både i civilsamhället och från politiskt håll. I en tid där befolkningens tro på en ljus framtid är svag är detta mycket oroväckande. När oron i samhället är som störst, borde istället yttrandefriheten värnas som mest. 

På svenska Facebook blockeras och avstängs personer nu godtyckligt efter att ha skrivit inlägg med personliga åsikter eller delat artiklar från vanliga tidningar. Facebook har visserligen rätt att avgöra vilket material som publiceras, men det öppna samtalet skadas när rädslan för avstängning får användare att börja tillämpa självcensur och avstå från publicering, även av inlägg som vid en juridisk granskning skulle vara fullt lagliga.

Utvecklingen var väntad. Påtryckningarna för att få sociala medier-aktörer att avlägsna oönskade inlägg eller användare har ökat alltmer och har nu också börjat omvandlas till lagstiftning, exempelvis i Tyskland. Aktörer som inte inom 24 timmar städar bort inlägg som bryter mot lagen, men även mer svårdefinierade ”hatinlägg”, riskerar enorma böter. Med sådana hot hängande över sig är det närmast självklart att aktörerna kommer att börja censurera även sådana inlägg som bedöms befinna sig i gråzonen, bara för att vara på den säkra sidan.

Att yttrandefriheten är hotad i Sverige, tydliggörs även av alla de trovärdiga vittnesmål som berättar om hur människor har tvingats att betala ett orimligt högt pris efter att ha framfört en åsikt som ansetts kontroversiell.

Personer har blivit socialt utfrysta, drabbats av repressalier på arbetsplatser och till och med förlorat sina anställningar. Dessa typer av sociala hot används i totalitära stater för att hålla befolkningen i schack och är helt förkastliga i ett demokratiskt samhälle.

Ett område som är särskilt känsligt men samtidigt viktigt att värna vad gäller yttrandefrihet är rätten till religionskritik. I Sverige har människor kallats till polisförhör anklagade för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt kritik mot en religion eller religiös företeelse. Om ett sådant fall skulle resultera i en fällande dom, kommer Sverige i praktiken att ha infört hädelselagar, något som bryter helt mot principerna som ett fritt land bygger på.

Vi står inför många svåra politiska avvägningar, bland annat som rör kultur och religion, vilka kommer att sätta sin prägel på det svenska samhället under överskådlig framtid. För att hitta de bästa möjliga lösningarna behövs en förutsättningslös diskussion om vägval där så många som möjligt deltar och bidrar med sina perspektiv, erfarenheter och kunskap. 

Samtalen mellan människor fyller också en annan viktig funktion. Att få möjlighet att dela sina upplevelser och känslor med andra är ett mänskligt behov hos oss alla. Det är viktigt för att känna gemenskap, trygghet och för att kunna lägga det vi har varit med om bakom oss och gå vidare på ett bra, sansat sätt. 

Satir och humor är också självklara och nödvändiga inslag i ett välmående samhälle. 

Ett upplyst samhälle som präglas av en strävan till ständiga förbättringar måste se yttrandefriheten som något grundläggande och som till varje pris måste bevaras. För Medborgerlig Samling är detta en helt central fråga och det borde vara för alla andra som säger sig värna vår liberala demokrati. 

Josefin Utas,
Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Rurik Holmberg,
Medborgerlig Samling

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att yttrandefriheten är hotad i Sverige?