Stockholm

Felicia Sörensen: "Respektera ett nej, tjata inte – nej betyder nej"

Första halvåret 2017 anmäldes 9680 sexualbrott.
Felicia Sörensen skriver om dagens sexualbrottslagar, våldtäkt och hur vi kan göra samhället bättre för många tjejer och kvinnor. Foto: Privat och TT

Felicia Sörensen, Ung Vänster: "Dagens sexualbrottslagar är onekligen mycket dåliga. Som det ser ut nu är det vi kvinnor som är rädda för att gå ut och inte våldtäktsmannen, som det borde vara."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag skriver detta för att jag är så oerhört trött. Trött på det sexualiserade våldet och trött på att våldtäktsmän kommer undan utan straff. Det är år 2018, idag tycks mäns våld mot kvinnor vara en av de viktigaste jämställdhetsfrågor, trots detta går många våldtäktsmän helt utan straff. 

Jag vill börja med att tydliggöra att det finns flera typer av våldtäkt. Det är inte alltid en gubbe som hoppar fram ur en buske. Våldtäkt är också när män tvingar till sig sex genom våld, hot och tjat. Det är också våldtäkt om hon är 14 samt om hon sover OCH det är våldtäkt även fast hon inte vågar säga nej. 

Som ni kanske förstår sker de flesta våldtäkter inom hemmets fyra väggar. Det kan vara av någon du känner väl, någon du litar på som din pojkvän, eller till och med din pappa.

Som ni kanske också förstår, eller kan tänka er är reaktionerna efter en våldtäkt mycket starka. Majoriteten av de utsatta kvinnorna förändras på ett negativt sätt. Förutom fysiska skador som blåmärken, skrapsår och skador i underlivet blir även dessa kvinnor skadade psykiskt. De blir deprimerade, får självmordstankar och är rädda för att ens gå utanför dörren. 

Enligt tjejjouren.se har mer än vad femte kvinna, alltså 23 % någon gång under året avstått från att gå ut på kvällen på grund av oro för att bli överfallen. Det ska inte vara vi kvinnor som ska vara rädda att gå utanför dörren. Det ska vara våldtäktsmännen. 

INGEN våldtäktsman ska gå utan straff!

Enligt BRÅ 2016 var 98 procent av de anmälda våldtäktsfallen utförda av män. Detta beror på att vi lever i en könsmaktsordning, alltså ett mansdominerat samhälle. Vi lever i en machokultur där män redan i tidig ålder får lära sig att vara macho och att ta för sig. 

Detta resulterar i en könsmaktsordning. Detta innebär att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Vilket i sin tur resulterar i sexualiserat våld som är ett sätt att utöva makt och upprätthålla könsmaktsordningen.

Första halvåret 2017 anmäldes 9 680 sexualbrott, vilket innebär en ökning med 4 procent jämfört med första halvåret 2016. Antalet anmälda våldtäkter, alltså ANMÄLDA ökade till 3 430 brott. Varför är det så? Av lätta slutsatser tyder detta bland annat på att statistiken för uppklara fall i Sverige är mycket få. Polisen måste bli bättre på att hantera våldtäktsanmälningar.

Domstolen bör också sluta skuldbelägga offret. Det ska inte spela någon roll vad hon har på sig, hur mycket hon druckit eller om hon skrek eller inte. En våldtäkt är alltid en våldtäkt.

Något vi också bör införa är en oaktsamhetslag. Det innebär att förövaren borde förstått att det förelåg en våldtäktssituation. För idag lever vi i ett samhälle där våldtäktsmäns handlingar är okej för att han inte "förstår" att ett nej är ett nej. Respektera ett nej. Fortsätt inte. Tjata inte. Ett nej är alltid ett nej.

I slutet av 2017 la regeringen fram ett förslag om att införa en samtyckeslag i samband med MeToo-kampanjen som jag gissar att ni alla känner till.

Dagens sexualbrottslagar är onekligen mycket dåliga. Som det ser ut nu är det vi kvinnor som är rädda för att gå ut och inte våldtäktsmannen, som det borde vara. Därför kräver Ung Vänster feministiskt självförsvar på schemat för alla tjejer. Feministisk självförsvar är ett praktiskt verktyg vi använder för att slå tillbaka mot mäns våld mot kvinnor. Något som kan ge en ökad trygghet hos många tjejer och kvinnor. 

Detta gör mig som kvinna är så oerhört trött. Trött på att konstant vara rädd att vara ute så fort det blir mörkt. Trött på att behöva klä mig på ett visst sätt för att förhindra risken att en man ska ta sig friheten att ta på mig. Trött på att behöva be mina icke-manliga vänner att höra av sig när de kommit hem, så jag vet att de är säkra. Och jag som kvinna är så oerhört, ursäkta mitt språk jävla trött på att behöva anpassa mig efter män.

Kom igen Sverige, kom igen världen. Det är 2018, vi måste komma längre än såhär. Vi har en värld att vinna. Låt inga våldtäktsmän gå fria! 

Felicia Sörensen,
Distiktstyrelseledamot för Ung Vänster Göteborg & Bohuslän och klubbordförande för Ung Vänster Hisingen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde vi införa en oaktsamhetslag?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.