Charlie Eriksson om Tim Berglings dödsfall.
"Avicii arbetade hårt, i högt tempo, under en längre tid och kämpade med både sin fysiska- och psykiska hälsa." - Foto: Fotograf Francis Löfvenholm

"Alla lyssnade på hans musik men ingen kunde höra hans rop på hjälp"

Charlie Eriksson, Aldrig Ensam: "Personen Tim hanterades som produkten och varumärket ”Avicii”. Det blev ett företag, där de glömde bort att deras pengamaskin var en människa, inte en robot."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När ditt liv slocknade, tändes en ny stjärna på himlen. Överallt skrivs det hyllningar till den bortgångne världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling. 

Hur imponerande det är att hans låtar har hundratals miljoner streams på Spotify, alla stora scener han stått på, mäktiga samarbeten med andra världsartister som Madonna och Coldplay, de enorma summorna pengar han omsatte, hur närmaste teamet betedde sig mot honom, genombrottet med låten ”Levels” med mera. 

Allt handlar om fantastiska prestationer, ingen ifrågasätter den psykiska ohälsan och vågar lyfta den.

År 2016 var det 1478 personer som tog sitt liv. Av dessa var 1015 personer män. Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Det är ett stort problem som ingen pratar om. Framförallt har vi killar/män svårt att prata med varandra om psykisk ohälsa och självmord.

Avicii arbetade hårt, i högt tempo, under en längre tid och kämpade med både sin fysiska- och
psykiska hälsa. År 2016 skrev han ett öppet brev till sina fans att turnén han var ute på skulle bli
den sista. 

Utdrag ur brevet:

”Min väg har varit full av framgång men den har inte kommit utan sina motgångar. Jag har blivit vuxen i takt med att jag vuxit som artist. Jag har lärt känna mig själv bättre och insett att det finns väldigt mycket jag vill göra med mitt liv. Jag har stora intressen inom olika områden, men ingen tid att ägna dessa. 

Mina val och karriär har aldrig drivits av materiella saker, även om jag är tacksam för alla möjligheter och bekvämligheter som min framgång har givit mig. Jag vet att jag är välsignad som får resa runt om i världen och spela, men jag har för lite tid kvar för den riktiga personen som jag är bakom artisteriet”.

Jag sjönk ner i soffan framför mig stod en tallrik full av tabletter. Näve medicin, flädersaft, näve medicin, flädersaft, näve medicin, flädersaft till jag inte fick i mig en enda tablett till. När jag satt där med all medicin i kroppen tänkte jag bara på en enda sak ”Jag är ensam”. Polisen hittade mig, körde mig till sjukhuset. 

Min kropp hölls vid liv i en respirator. Läkarna trodde inte jag skulle överleva. Mitt liv var slut. Den psykiska ohälsan hade besegrat mig.

Tim Bergling pratade öppet om sina besvär med psykisk ohälsa. Panikångest och den negativa stress som låg som ett blött täcke över honom på grund av de ökade kraven och ständigt höga förväntningarna. Han skulle ställa upp på allt, hela tiden. 

Personen Tim hanterades som produkten och varumärket ”Avicii”. Det blev ett företag, där de glömde bort att deras pengamaskin var en människa, inte en robot. Att han hade känslor och försökte prata med människorna runtomkring sig om sin psykiska ohälsa. 

”Det kommer inte att gå. Jag har sagt att jag inte kan spela längre, jag kommer dö. Jag har sagt det jättemånga gånger. Vill inte spela ett enda gig till” 

Han har miljontals fans runtom i världen som alla lyssnar på musiken han producerade, men när han bad om hjälp verkade det inte vara någon som lyssnade på vad han hade att säga. 

Många omgivningen tjänade pengar på det han skapade, men troligtvis sträckte ingen ut handen när han bad om hjälp. När han försökte få till ett stopp. Pengarna var som grus i ögonen, de kunde inte se hur otroligt dåligt skick Tim var i. 

Många som har sett dokumentären på SVT har reagerat likadant, vilket maskineri det var. Det är inte mänskligt.

Om du tror att någon i din närhet har självmordstankar gör följande:

Sträck ut en hand och erbjud stöd. Var tillgänglig och lyssna, våga fråga om personen har tankar på att ta sitt liv. Lämna aldrig en akut självmordsnära person ensam och bedömer du situationen som akut ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Läkarna lyckades rädda mitt liv, jag fick en andra chans och har valt att ägna all min tid åt att prata öppet om mina erfarenheter av psykisk ohälsa för att belysa ämnet och få fler att våga prata om sina känslor, men även söka professionell vård. 

Du finns inte kvar bland oss, men din musik kommer inspirera och motivera människor i all framtid. Du lever vidare genom din musik. Människor kommer fortsätta dansa, skratta, gråta, träna, älska och sörja till dina låtar. När ditt liv slocknade, tändes en ny stjärna på himlen. Sov gott Tim.

All kärlek och omtanke till hans anhöriga.

Charlie Eriksson,
Grundare av Aldrig Ensam 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar vi för lite om psykisk ohälsa?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.