MUF: Låt 18-åringar köpa vin och kall bira på Ica!

- 30/04/2018, 10:46 -
Benjamin Dousa, MUF

Benjamin Dousa och Muf vill att matbutiker ska få sälja vin och öl i Sverige.

Muf/TT

Lagom till valborg vill Moderata ungdomsförbundet slå ett slag för möjligheten att köpa alkohol i matbutiken. "I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst. Men inte i Sverige", skriver Benjamin Dousa.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valborgsmässoafton är studenternas afton. Oavsett väder samlas man med vänner och bekanta för att umgås och ha roligt. 

Men det roliga kan snabbt ta slut. Får man slut på öl eller vin finns ingen chans att köpa på sig mer.

Det vill Moderata ungdomsförbundet ändra på. Att ansvarsfulla och myndiga personer tvingas att leva med mycket begränsade öppettider, där någon nerkyld öl är utesluten, gör Sverige unikt. 

I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst. Men inte i Sverige. 

Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut. Det är orättvist och fel.

Det svenska alkoholmonopolet är förlegat och hör hemma i en annan tidsålder. Sverige borde i stället tillåta vuxna människor att köpa kyld öl och vin i matbutiker.

Nykterhetslobbyn har framgångsrikt skapat bilden av att strypt tillgänglighet skulle skydda folkhälsan. Det är en bärande del av både Systembolagets och nykterhetsrörelsens propagandamaskineri. 

Men trots att det är vilseledande och falsk propaganda har den tillåtits präglat debatten om alkohol. En debatt som spårat ur den senaste tiden.

Politiker från båda blocken vill gå så långt att till och med alkoglass ska förbjudas. När inte ens gårdsförsäljning tilläts av den förra alliansregeringen förstår man att rimliga politiker varit alldeles för fega i debatten. Nu tycks dock Alliansen äntligen tagit sitt förnuft tillfånga och vill tillåta gårdsförsäljning.

Moderata ungdomsförbundet har sedan länge varit för en avveckling av Systembolaget, och att låta matbutiker sälja kyld öl och vin är ett litet steg i rätt riktning. 

Men vi vill också sänka åldersgränsen för att köpa starköl och vin i butik till 18 år.

Är man mogen nog att köra bil, rösta eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka alkohol. Vi tänker aldrig vika oss för nykterhetslobbyn och deras förmynderi. 

Studenter är förmögna att fatta egna beslut om öl och vin, när som helst och var som helst!

/Benjamin Dousa, ordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tycker du matbutiker ska få sälja vin och öl?