Måndag 27 Jun
Stockholm

Niclas Malmberg (MP): "Alliansen sviker framtidens gymnasieelever"

Alliansen vill inte ha
Niclas Malmberg (MP) anser att Alliansen sviker landets kommande gymnasieelever. Foto: Niclas Malmbeg & TT

Niclas Malmberg, riksdagsledamot Miljöpartiet: "Det är sorgligt att man för att hålla ihop alliansen och fälla en regeringsproposition nu är beredda att svika tusentals gymnasieelever, utan att ens kunna ge ett sakligt svar på varför!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Alliansen sviker landets kommande gymnasieelever när man nu plötsligt har kovänt i frågan om regeringens proposition om att återinföra estetiska ämnen på samtliga nationella gymnasieprogram. I motiveringen raljerar man att bildning inte ges genom 50 gymnasietimmar i estetiskt ämne. 

Utifrån det skulle man kunna förledas att tro att allianspartiernas föreslår utökad undervisningstid. Men det man i själva verket föreslår är att helt plocka bort undervisning i estetiska ämnen för många gymnasieelever. Att, som alliansen vill, enbart ha estetiskt ämne som tillval på vissa program, innebär att många elever inte kommer att känna att de har möjlighet att bredda sin utbildning med estetiskt ämne.

Forskningen visar tydligt att estetisk verksamhet är viktig för hjärnans utveckling, och att estetiska ämnen därför inte stjäl tid från teoretiska ämnen, utan snarare ökar förutsättningarna för teoretisk inlärning. 

Vid de internationella jämförelser som görs mellan resultat i olika länder, de så kallade Pisa-undersökningarna, ser vi också tydligt att länder med höga resultat också prioriterat undervisning i estetiska ämnen.

De senaste åren har flera av allianspartierna i olika sammanhang uttryckt att det var ett misstag av den tidigare alliansregeringen, med Björklund som pådrivande kraft, att ta bort de estetiska ämnena från alla nationella gymnasieprogram utom det estetiska, och även sagt sig stå för ett återinförande. 

Det är sorgligt att man för att hålla ihop alliansen och fälla en regeringsproposition nu är beredda att svika både sina löften om återinförande och tusentals gymnasieelever, utan att ens kunna ge ett sakligt svar på varför!

Niclas Malmberg,
Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.