Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: "Snusare ska inte tvingas vara kassako åt staten"

- 04/05/2018, 11:27
I Sverige skattar vi på tobaksvaror.

Samuel Jonsson anser att snusare borde beskattas mindre.

Samuel Jonsson & TT

Samuel Jonsson, MUF Skåne: "Givet att snuset inte bara kostar svensk sjukvård betydligt mindre än rökning utan även inte påverkar användarens omgivning, varför tvingas snusarna betala lika mycket som rökarna?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Snus är nästan ett kontroversiellt ämne i Sverige. De senaste tjugo åren så har skatten på snus höjts med 250 procent. Trots att drygt en miljon svenskar snusar regelbundet och Sverige är nästan ensam i världen med att producera snus, så verkar regeringar både blåa och röda nästan skämmas för snuset och likställa dess effekter med effekterna från rökning. 

Vilket inte bara är helt felaktigt utan även ekonomiskt straffar människor vars hälsokostnader inte alls är lika höga som rökares. Därför borde punktskatten på snus avskaffas helt. 

En analys av forskare vid Global Forum on Nicotine in Polen 2017 fastställde att snus är minst 95 procent säkrare än rökning. Trots detta så beskattas snus och cigaretter på lika villkor. Punktskatten på tobaks syfte är att styra konsumtionen och att kompensera för de sjukvårdskostnader som tobak orsakar. 

Givet att snuset inte bara kostar svensk sjukvård betydligt mindre än rökning utan även inte påverkar användarens omgivning, varför tvingas snusarna betala lika mycket som rökarna?

Hur mycket gemene man betalar i skatt på sitt snusande varierar beroende på vilket märke de väljer men exempelvis så fick den som 2015 snusade Göteborgs Rapé betala 18,1 kronor i skatt per dosa. 

Multiplicera detta med att medelsnusaren konsumerar 4 dosor per vecka så framkommer det att personen straffbeskattas med 3765 kronor om året.

Snusare ska inte tvingas vara kassako åt staten för att den felaktigt stämplat snuset som en fara för folkhälsan. 

Det är dags att ändra vår syn på snus och inte bestraffa människors plånböckerna bara för att de har en vana som inte klassas som hälsosam, med den logiken skulle vi lika gärna kunna börja beskatta människor extra bara för att de inte motionerar ordentligt eller konsumerar för mycket socker.

Samuel Jonsson,
Distriktsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Skåne.


Borde det vara mindre skatt på snus?