Den första maj så demonstrerade flera politiska partier bland annat NMR
Paul Jacobson skriver om Nordiska motståndsrörelsens framfart i Sverige och om yttrandefrihetens funktion i samhället. - Foto: Privat & TT

Paul Jacobson: Yttrandefrihet eller hets mot folkgrupp?

Paul Jacobson: "När NMR går ut och demonstrerar i nazismens namn och sprider skräck på gator och torg bör man inte då omvärdera vad som är yttrandefrihet och vad som är hets mot folkgrupp?"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är ett demokratiskt land där man får tycka och tänka som man vill och det är något vi alla kan vara stolta över. Men när passerar egentligen rätten att uttrycka det man tänker och tycker demokratins gränser?

Den 1:a maj demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Boden och de rörde som vanligt upp mycket känslor bland människor i området. NMR är en öppet nazistisk grupp som är känd för sitt våldsbejakande beteende och sin spridning av hat och hot. 

De har under 20 år spridit sitt antisemitiska, förintelseförnekande och allmänt rasistiska budskap. 

När en grupp som denna fått fotfäste i Sverige så bör man fråga sig om inte många av deras handlingar inte borde innefattas i det som räknas som hets mot folkgrupp

Det är en sak att ha rätten att få säga sig vara nazist och stå för det, men när en öppet nazistisk grupp går ut och demonstrerar i nazismens namn och sprider skräck på gator och torg bör man inte då omvärdera vad som är yttrandefrihet och vad som egentligen är hets mot folkgrupp? 

Andra länder verkar vilja markera, i november 2017 inrättade Finland ett förbud mot nordiska motståndsrörelsen. Vilken effekt ett sådant förbud har kan man diskutera för man kan trots allt inte förbjuda bort åsikter men med lagförändringar kan man åtminstone kanske begränsa deras möjlighet att uttrycka sig på sätt som inte är demokratiska. 

Antalet medlemmar i NMR verkar öka med åren, en oroande utveckling som inte minst SÄPO har markerat, NMR som har medlemmar med en kriminell historia av grov karaktär påminner oss om faran för terroristiska handlingar. 

Ju mer framgångsrika de är med att värva medlemmar och föra fram sitt budskap desto mer övertygade kommer de bli om deras ideologi och vad de bör göra för att uppfylla dess syfte. En sak är säker, Nordiska Motståndsrörelsens mål följer inte demokratins spelregler. 

De tänker inte fredligt opinionsbilda för att upprätta deras syfte. För dem är det som ett krig och om man inte ansluter sig till NMR så bör man krossas enligt dem. 

Den stora frågan är hur vi vanliga medborgare och politiker vill ställa oss till detta. 

Paul Jacobson,
Studerande 

/
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.