Stockholm

"Benjamin Dousa, tar det roliga slut utan alkohol – fixa nya vänner"

Riksdagen vill se en lagstiftning om gårdsförsäljning av alkohol
Ungdomens Nykterhetsförbund i en replik till Benjamin Dousa, MUF. Foto: UNF & TT

Isabelle Benfalk, Ungdomens Nyketerhetsförbund: "MUF vill få det att framstå som att befolkningen ”tvingas” att leva med begränsad tillgång av alkohol när det snarare handlar om att skydda folkhälsan."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Denna debattartikel är en replik till MUF:s ordförande Benjamin Dousa och hans debattartikel om att kunna köpa alkohol i matbutiker som du kan läsa här.

I Sverige har vi en av världens mest effektiva alkoholpolitik, vilket nu MUF ifrågasätter. Detta trots att det i princip råder enighet inom all forskning och vetenskap att just monopolet är ett av våra bästa verktyg för att hålla nere konsumtionen. 

Totalkonsumtionsmodellen visar att ju mer alkohol som dricks, desto mer ökar våldet. Dessutom kommer en ökad otrygghet samt ökad risk för en mängd olika sjukdomar, däribland cancer med på köpet när alkoholkonsumtionen ökar. 

MUF vill få det att framstå som att befolkningen ”tvingas” att leva med begränsad tillgång av alkohol när det snarare handlar om att skydda folkhälsan. Benjamin ger oss i ”nykterhetslobbyn” äran för att ha skapat bilden av att begränsad tillgänglighet skyddar folkhälsan. Den äran tar jag gärna emot, eftersom den bilden är sann. 

Att vi i Sverige skulle vara ensamma om att ha ett monopol stämmer inte, dessutom så går vår alkoholpolitik på export till WHO för att den är så pass framgångsrik. Detta kallar Benjamin för ”vilseledande och falsk propaganda”. Om MUF inte litar på forskning, vad grundar de då sina argument på? 

MUF vill dessutom att alkohol ska kunna säljas i vanliga matbutiker. UNF har gjort folkölskontroller i 40 år. Våra kontroller visar att i snitt säljer var tredje butik alkohol till minderåriga, vilket är bevis på att de inte skulle klara av att sälja starkare drycker. 

När vi har 100-procentiga kontroller kan vi börjar diskutera licensförfarande som alternativ, för jag tolkar det som att MUF inte vill ha en verklighet där 15-åringar kan supa obehindrat. 

Benjamin skriver att han tycker att den tidigare alliansregeringen varit fega som inte genomfört gårdsförsäljning. Således tycker alltså Benjamin att det är fegt att stå upp för alkoholmonopolet som varje år räddar liv. 

Att klassa sin egen rätt att få dricka kall öl högre än barns rätt till en trygg hemsituation, ungdomars rätt till en nykter fritid eller vuxnas rätt att inte riskera att bli misshandlade är rent av egoistiskt. 

MUF vill göra politik av vad de tror på, UNF vill göra politik av evidensbaserad forskning. Utöver det har vi värderingar om allas rätt till frihet från alkoholnormen, frihet att röra sig fritt i samhället utan oro, frihet att som barn växa upp i trygga hem där alkoholen inte förstör. 

Till sist vill jag uppmärksamma att Benjamin skriver att ”det roliga snabbt kan ta slut” om alkoholen tar slut. Om huruvida du har kul eller inte avgörs av alkoholhalten i din dryck bör du överväga att skaffa nya vänner Benjamin. 

MUF, vi tänker inte vika oss för er faktaresistens och egoism. 

Isabelle Benfalk,
Förbundsordförande Ungdomens Nykterhetsförbund 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vad tycker du om Sveriges nuvarande alkoholpolitik?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.