Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Olle Pohlin: Djurrättsaktivister och deras aktioner gör skillnad

- 06/05/2018, 18:39 -
Bild tagen från en djurrättsaktion utanför Örebro

Olle Pohlin skriver om djurrättsaktivister och varför det är viktigt att lyssna på dom.

privat & TT

Olle Pohlin: "Kamper som kvinnokampen, slavkampen och arbetarkampen liknar djurrättskampen. Någon skadas av dina handlingar och därför måste de upphöra även om det känns som att du förlorar på det"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De står utanför matbutiker, pälsbutiker, minkfarmer, djurparker, kosläpp, djurcirkusar och på torg. Med plakat och banderoller för de fram sitt budskap samtidigt som de delar ut flygblad och svarar på förbigåendes frågor. Ibland kommer media och polis till platsen. Vad vill djurrättsaktivisterna??

För flera år sedan blev jag informerad av aktivisten Gary Yourofsky och det resulterade i att jag blev vegan. Ett år efter det ville jag göra mer. Jag ville bli aktivist och jobba aktivt för djuren.

Jag träffade aktivister och djurrättsorganisationer som hade samma mål som mig och därefter har mycket hänt. Från några av dem som vi riktar oss till får jag höra ”Har aktivisterna inget jobb?”, ”Detta gör väl ingen skillnad?” Och ”Varför ska de vara så påtvingande?”. Jag uppfattar dessa frågor som uppriktiga och har svar på dem.

Att fråga om aktivister jobbar eller är arbetslösa flyttar fokus från vårt budskap, vilket ofta händer. De allra flesta har ett jobb eller studerar och lägger ändå ner mycket tid och energi på att genomföra djurrättsliga aktioner. Något som är svårt att ses som negativt för mig.

Dessa aktioner har gjort och gör skillnad. Tack vare aktivister har jag och många andra blivit veganer. Djurcirkusar har slutat använda djur, minkfarmer har stängts ner och butiker slutat sälja päls.

Anledningen till att vi uppfattas påtvingande är för att någon skadas på grund av dina handlingar och vi anser det därför akut att en förändring bör ske.

Kamper som kvinnokampen, slavkampen och arbetarkampen liknar djurrättskampen. Någon skadas av dina handlingar och därför måste de upphöra även om det känns som att du förlorar på det. Jag är glad att det finns lagar och normer som gör att kvinnoförtryck och slaveri inte accepteras i samhället. Med hjälp av lagliga och olagliga aktioner har den förändringen skett.

Djurrättsaktivister som kämpar för att djurförtrycket ska vara historia behöver förstärkning. Lyssna på dem med öppet hjärta och var redo att ställa dig på rätt sida av historian.

Olle Pohlin,
Djurrättsaktivist