Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: Klart som sjuttonde maj vi ska ha snabbtåg till Oslo

Regeringen har tidigare beslutat om att snabbtåg ska byggas i Sverige
1 av 1

Tomas Eriksson anser att ett snabbtåg skulle minska flygandet rejält samt erbjuda smidiga och klimatsmarta resor till Oslo.

Privat & TT

Debatt | 17/05/2018 09:56

Tomas Eriksson: "Vi vill se snabbtåg på sträckan så att vi i framtiden kan kliva på tåget i Stockholm och tre timmar senare befinna oss mitt i festyran på Karl Johan."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag firar Norge som det inte fanns någon morgondag. Och vi i Miljöpartiet i Stockholms landsting vill gärna vara med och fira vårt grannland. Oslo är ett fantastisk stad och det finns också mycket grön politik i vårt grannlands huvudstad som är värt att fira. De har bland annat förbjudit dieselbilar i Oslo när luften varit som sämst och infört en helt bilfri stadskärna.

Det finns dock en sak som suger och det är tågförbindelsen mellan våra huvudstäder. Idag tar det över fem timmar att resa från Stockholm till Oslo med tåg. Det är helt orimligt. 

Vi vill se snabbtåg på sträckan så att vi i framtiden kan kliva på tåget i Stockholm och tre timmar senare befinna oss mitt i festyran på Karl Johan.

Det här är fullt möjligt och enligt SJ:s beräkningar skulle det gå att köra uppemot 25 avgångar per dygn med en restid på under tre timmar. 

Idag görs över en miljon resor mellan våra huvudstäder och en stor andel sker med flyg och ett fåtal med tåg. Ett snabbtåg skulle minska flygandet rejält och erbjuda smidiga och klimatsmarta resor med tåg.

Vi tror att få skulle sakna krånglet på Arlanda och Gardermoen och att många skulle uppskatta att ta tåget. Ett snabbtåg är också viktigt för utvecklingen av en hållbar stockholmsregion. Tåget måste bli ett attraktivt alternativ för privatpersoner och företag i regionen.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill därför att landstinget blir delägare i bolaget Oslo-Stockholm 2.55. Det är ett initiativ av Region Värmland, Region Örebro län, Karlstad kommun och Örebro kommun för bättre tågförbindelse mellan de nordiska huvudstäderna. Vi vet också att Stockholm behöver engagera sig för att intresset för snabbtåg ska öka även i Norge. 

Idag är det Norges dag att fira. Imorgon fortsätter vi jobba för snabbtåg till Oslo.

Tomas Eriksson,
Gruppledare Stockholms läns landsting (MP)

Vill du ha snabbtåg till Oslo?