PETA står för People for the Ethical Treatment  of Animals
Rasmus Rudkrantz skriver om varför han engagerar sig i djurens rätt. OBS! Såren på bilden är fejkade. - Foto: Privat

PETA: Därför lät jag mig flås på Plattan i centrala Stockholm

Rasmus Rudkrantz, PETA: "Jag växte upp med en brinnande passion mot orättvisor. När jag ser lidande känner jag mig manad att agera. Det är därför jag väljer att stå upp mot den systematiska misshandeln inom läderindustrin."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan stod jag halvnaken på ett öppet torg i centrala Stockholm. Min “hud” brännmärktes och slets av för att belysa levnadsvillkoren för en miljard djur som dödas varje år så att deras hud kan användas till kläder och accessoarer. 

Mina “sår” skapades med hjälp av smink och specialeffekter, men för djuren som slaktas för deras skinn är det här den fasansfulla verkligheten. 

Jag växte upp med en brinnande passion mot orättvisor. När jag ser lidande känner jag mig manad att agera. Det är därför som jag valde att bli vegan för fyra år sedan – och det är därför som jag väljer att stå upp mot den systematiska misshandeln inom läderindustrin. 

Varje gång du köper en läderväska, skärp eller skor så stöder du lidandet på de industriella läderfabrikerna – allt från trånga levnadsutrymmen till vanligt förekommande tortyr såsom brännmärkning, kupering av svansar, avskurna horn och kastrering, utförda utan smärtlindring. 

Och efter ett liv i misär så går korna, grisarna, krokodilerna och alla andra djur som utnyttjas för deras hud – alla egna individer som längtar efter frihet – en fruktansvärd död till mötes på slakteriet. 

Oavsett om etiketten säger “Italienskt läder” eller “Tillverkad i Sverige” så kommer så gott som allt läder från Indien, Bangladesh eller Kina, där djurrättslagar antingen inte existerar eller ignoreras. I Indien är det bara tillåtet att slakta kor i tre stater, vilket leder till att kor tvingas gå flera hundra kilometer på så kallade “dödsmarscher”, varvid många kor kollapsar och dör längs vägkanten av ren utmattning. 

De som överlever kedjas och deras halsar skärs upp medan de fortfarande är vid medvetande. I Kina, världens ledande exportör av läder, uppskattas 2 miljoner katter och hundar dödas årligen för sin hud. 

I ett avslöjande som PETA Asien gjorde visades en fabriksägare förklara att de märker saker som tillverkats av hundhud, som exporteras världen över, som “lammskin”. Så om du köper läder finns det praktiskt taget inget sätt att säkerställa vad – eller rättare sagt vem – som du bär, såvida du inte gör ett DNA-test. 

Utöver det fruktansvärda lidandet för djuren är läderindustrin – precis som all annan djurhållning – ansvarig för allvarliga och vidsträckande skador på miljön. Att omvandla djurhudar till läder kräver ett dussin olika kemikalier, bland annat ytterst giftiga mineralsalter, formaldehyd, derivat från stenkolstjära och olika oljor, färgämnen och slutbehandlingsprodukter (varav en del är cyanidbaserade). 

Avfallsrester från garverier innehåller stora mängder föroreningar, såsom kalkslam, sulfiter och syror. Och djur på industrifarmer producerar 130 gånger så mycket avföring som hela den mänskliga befolkningen – utan att det tas omhand ordentligt på reningsverk. 

Enligt en rapport som publicerats av Worldwatch Institute så orsakas 51 procent eller mer av de globala växthusgasutsläppen av industriell djurhållning. I Sydamerika så har stora delar av regnskogen skövlats för att skapa områden för kor att beta. 

Uppfödning av djur för deras kött eller skinn kräver också enorma mängder av spannmål och vatten, resurser som vi inte har tillräckligt av i många delar av världen. 

Lädertillverkningen skadar även vår egen hälsa. Människor som arbetar eller bor nära garverier lider eftersom de utsätts för giftiga kemikalier som används för att hantera och färga läder. USAs Centers for Disease Control and Prevetion fann att människor som bodde i ett område nära ett amerikanskt garveri hade fem gånger så många fall av leukemi. 

Arsenik, en vanligt förekommande substans på garverier, har länge associerats med lungcancer hos arbetare som utsätts för det regelbundet. Studier på garveriarbetare i Sverige och Italien fann att risken för cancer var “mellan 20-50% högre än förväntat”, och i utvecklingsländer där industrin inte är reglerad är statistiken ännu värre. 

Smarta märken såsom Esprit, Urban Outfitter och Birkenstock ökar sina djurvänliga meriter och drar kundernas uppmärksamhet till sina veganska läderprodukter, och Stella McCartney, Bruno Pieters och Faustine Steinmetz tillhör de bästa designers som har valt att plocka bort djurhud ur sina kollektioner. 

Även märken såsom Givenchy och Versus Versace väljer att marknadsföra produkter gjorda av veganskt “eko-läder” för att tilltala generationen av millennials som värderar etiskt tillverkade och hållbara produkter.

Boskapsindustrin är en smutsig och blodig handel som ingen av oss behöver stödja. Veganskt läder tillverkat från återvunnet polyuretan, mikrofibrer såsom Ultrasuede och bio-textilier, samt material tillverkat från kork, ananasblad och svamp är bättre än djurhud. 

Den nyaste lanseringen inom tygvärlden är Vegea – “vinläder” – tillverkat av bifallsprodukter från den italienska vinindustrin.  

Allt eftersom fler och fler människor samlades kring PETAs protest på torget kände jag mig stolt att vara del av en kampanj som gav förbipasserande en tankeställare och att de – kanske för första gången – förstod vad läder verkligen kostar. 

Fler och fler människor inser hur djur misshandlas för kläder och väljer därmed att handla veganskt. Snälla, för djurens, människornas och planetens skull – gör det du också. 

Rasmus Rudkrantz,
Aktivist

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att djur behandlas för dåligt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.