I september 2018 är det val
Socialdemokraterna tillsammans med SSU skriver om lanseringen av deras trygghetsprogram. - Foto: TT

SSU och S: I Sverige ska inga unga som mår dåligt vänta på hjälp

SSU och Socialdemokraterna: "Vi socialdemokrater lanserar just nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Allt fler unga mår dåligt idag. Sedan 90-talet har andelen unga som lider av psykisk ohälsa fördubblats och idag är nästan 200 000 barn och unga drabbade. Att så många unga mår dåligt är inte individuellt problem - det är ett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Regeringen har redan fördubblat statens satsningar på psykisk hälsa de senaste fyra åren, men det räcker inte.

Vi socialdemokrater lanserar just nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd. Sverige är starkare när vi håller ihop. Barn och unga ska inte må dåligt en dag för länge utan att få stöd. 

Därför presenterar vi en satsning för att elevhälsan ska kunna genomföra screening av elevers psykiska hälsa och att vården ska vara rustad för att utan lång väntan ge barn och unga det stöd de behöver. Vi vill också modernisera och digitalisera barn och ungas möjligheter att få vård och stöd samt förbättra det förebyggande arbetet när det gäller självmord. 

Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsoutmaning. Antalet barn mellan 10 och 17 år med psykisk ohälsa har fördubblats de senaste tio åren. För unga vuxna mellan 18 och 24 år handlar det om en 70-procentig ökning under samma period. Det är en allvarlig och oroväckande utveckling som för en stor grupp unga. 

Därför ger socialdemokraterna nu ett vallöfte till alla landets barn och unga - i Sverige ska ingen ung som mår dåligt vänta en dag för länge på stöd och hjälp.

Screening av barns och ungas psykiska hälsa i skolan

Precis som alla barn idag genomgår fysiska hälsoundersökningar i skolan ska även elevhälsan arbeta med årliga hälsoundersökningar för att förebygga och säkerställa elevernas psykiska välmående. Hälsoundersökningen kan ta upp frågor om ens psykiska hälsa, eventuella missförhållanden i familjen samt hedersrelaterat våld och förtryck. På så vis får elevhälsan bättre verktyg för att hjälpa och upptäcka barn och unga som mår dåligt eller far illa. 

Unga som mår dåligt ska ha snabbt stöd i mobilen.

För många unga är det idag mer naturligt att ta en första kontakt digitalt via exempelvis ett chattforum än att fysisk uppsöka hjälp. För att förbättra tillgängligheten, öka kunskapen bland barn och unga samt sänka trösklarna till vården vill vi göra det möjligt för barn och unga i hela landet att söka vård och få professionellt stöd via en digital plattform. 

UMO.se, ungdomsmottagningarna på nätet, byggs ut så att den inte bara ger bra information, utan också blir interaktiv.

Barn och unga som mår dåligt ska få? en vård utan väntan

Många som idag står i kö till barn- och ungdomspsykiatrin för behandling kunna få vård på vårdcentralen istället, om kompetensen fanns där. Genom att stärka vårdcentralernas kompetens och kapacitet för att ta hand om enkel och medelsvår psykisk ohälsa bland unga skulle fler kunna få hjälp snabbare. 

Därför vill vi ge landstingen ett permanent tillskott om 250 miljoner kronor, för att göra insatser för att barn och unga ska få rätt hjälp snabbt. Pengarna kan användas till att korta köerna i BUP, men också för att stärka upp vårdcentralernas kompetens.

Rätt stöd vid självmordstankar

Ingen ska behöva må så dåligt att självmord känns som ett alternativ. Vi vill utveckla arbetet med verktyg som kan användas i skolan för att förebygga självmord. Det finns flera framgångsrika internationella exempel på kurser för barn och unga för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. Det vill vi pröva i Sverige. 

Barn och ungas psykiska hälsa är en angelägenhet och en investering för hela samhället. Barn som får rätt stöd blir trygga vuxna. I ett starkt samhälle ska inget barn behöva vänta på att få rätt stöd och hjälp. Det är det löfte vi socialdemokrater nu går till val på.

Annika Strandhäll,
Socialminister (S)

Philip Botström,
SSU-ordförande

/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om trygghetsprogrammet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.