Stockholm

MUF: "Vi måste se helheten – rusta upp det svenska totalförsvaret"

2017 så anordnade Sverige en stor militär exercis som kallades Aurora
Robin Nerell, MUF Skaraborg anser att Sverige borde stärka totalförsvaret. Foto: Privat & TT

Robin Nerell, MUF Skaraborg: "Ett välrustat totalförsvar är nödvändigt om Sverige ska klara av krigs eller krissituationer. Att bara rusta Försvarsmakten är inte tillräckligt, försvaret av Sverige kräver ett helhetstänk."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Senaste åren har säkerhetspolitiken fått allt mer plats i media och frågorna har gått från att vara slumrandes till att vara en av de mest relevanta frågorna inför stundandeval. Tyvärr har diskussionen nästintill enbart handlat om Försvarsmakten och dess förmåga att de facto försvara Sverige och svenska intressen i en krigs eller krissituation. 

Här måste vi ta ett steg tillbaka och se helheten – Vi måste rusta upp det svenska totalförsvaret.

Försvarsbeslut 2004 beslutade om en helomvändning av Försvarsmakten, vi skulle gå från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar. Detta beslut togs med bakgrund av den eviga fred som tycktes råda i vårt närområde efter Sovjetunionens upplösning i slutet av 1991. I samband med denna helomvändning säger för chefen F21 Lars Jäderblom:

”Nu inriktar vi oss på våra huvuduppgifter som internationella insatser!”

Detta har i Försvarsmaktskretsar populärt kallats Afghanistandoktrin. Väldigt talande om vart Försvarsmakten var på väg och i efterhand kan jag tycka det är tämligen märkligt att vår Försvarsmakts huvuduppgift inte är försvaret av Sverige.

Så att vi idag återvänder till ett invasionsförsvar där försvaret av Sverige återigen blir Försvarsmaktens huvuduppgift är mycket glädjande och jag anser att MUF ska fortsätta vara det ungdomsförbund som driver frågan om ett stärkt försvar av Sverige framåt och att vi även ska fortsätta piska partiet i rätt riktning.

Tyvärr verkar begreppet totalförsvar tappats bort i samband med Afghanistandoktrin, vilket är mycket beklagligt. Ett välrustat totalförsvar är nödvändigt om Sverige ska klara av krigs eller krissituationer. Att bara rusta Försvarsmakten är inte tillräckligt, försvaret av Sverige kräver ett helhetstänk. Därför bör debatten handla om ett stärkt totalförsvar. 

Totalförsvaret bygger på två delar, dels Försvarsmakten men även civilförsvaret. I samband med Afghanistandoktrin fanns det inget bra användningsområde för civilförsvaret som sakta sålts ut, plomberats eller demolerats, vi pratar allt från skyddsrum och vattenreservoarer till skyddsmasker och oljereserver.

Vi måste rusta civilförsvaret till att bli ett modernt och effektivt instrument som kan skydda den svenska befolkningen i händelse av krig eller krissituation.

Robin Nerell,
Distriktsordförande MUF Skaraborg

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.