September 2018 så är det riksdagsval
Jenny Ahlmark anser att Miljöpartiet är det mest socialliberala partiet. - Foto: Privat & TT

Jenny Ahlmark: Miljöpartiet – det mest socialliberala partiet

Jenny Ahlmark: "Miljöpartiet är det parti som nu driver en socialliberal politik. De värnar både miljön och företagandet genom att vilja gynna miljövänliga företag och försvåra för de motsatta, samt satsa på nya lösningar för miljötekniken"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänk dig en grupp människor som ska skapa regler för ett nytt samhälle. Ingen av personerna vet i förväg vilken ställning de själva kommer att få. Det leder till att reglerna utformas för att skapa lika stor frihet för alla medborgare. 

Tankeexperimentet kommer från filosofen John Rawls som är en av grundarna av socialliberalismen. Människors frihet är det primära och staten måste endast göra ingripanden i marknadsekonomin för att skapa villkor som ger frihet till alla individer. 

Den personliga friheten kan då minskas om den sker på bekostnad av någon annans frihet, skadar någon eller vår miljö.

Liberalerna har tidigare varit Sveriges mest tydliga socialliberala riksdagsparti. Men sedan andra hälften av nittiotalet har den överensstämmelsen minskat. Liberalerna har dels genom samarbetet med Alliansen, dels genom en kravliberal hållning förskjutits till höger. 

Efter Reinfeldt har Moderaterna dessutom tagit en traditionell roll som högerparti vilket betonat Liberalernas högerprofil ytterligare. Men även Socialdemokraterna har det senaste året tagit ett kliv åt höger i sin iver att följa, den föreställda, opinionen. 

Kvarlämnade i mitten står Miljöpartiet, “anklagade” av Alliansen för att ha gått åt vänster, ja, för så ser det ju ut när de flesta andra gått till höger. 

I själva verket är det Miljöpartiet som nu driver en socialliberal politik. De värnar både miljön och företagandet genom att vilja gynna miljövänliga företag och försvåra för de motsatta, samt satsa på nya lösningar för miljötekniken. De vill dessutom minska arbetsgivaravgifter och sjuklönekostnader för småföretag. 

MP vill också låta ensamkommande unga få stanna, vilket inte L stödjer. MP är för religiösa friskolor, men vill öka kontrollen så att elevernas frihet inte riskeras, medan Liberalerna även vill förbjuda nyetablering. MP står upp för det fria skolvalet men vill samtidigt reglera elevgruppers sammansättning och rikta resurserna. MP är för en jämställd föräldraförsäkring och precis som L mot vapenexport till diktaturer. 

Liksom Liberalerna vill de behålla de tidigare riktlinjerna för personlig assistans vilket ger frihet för människor med funktionsnedsättningar. 

Jag hoppas att ni som är socialliberaler reflekterar över vilket parti som mest representerar frihet och sociala reformer, men utan socialism.

Jenny Ahlmark,
Speciallärare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Miljöpartiet det mest socialliberala partiet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.