Söndag 19 Sep
Stockholm

Jenny Ahlmark: Miljöpartiet – det mest socialliberala partiet

September 2018 så är det riksdagsval
Jenny Ahlmark anser att Miljöpartiet är det mest socialliberala partiet. Foto: Privat & TT

Jenny Ahlmark: "Miljöpartiet är det parti som nu driver en socialliberal politik. De värnar både miljön och företagandet genom att vilja gynna miljövänliga företag och försvåra för de motsatta, samt satsa på nya lösningar för miljötekniken"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Tänk dig en grupp människor som ska skapa regler för ett nytt samhälle. Ingen av personerna vet i förväg vilken ställning de själva kommer att få. Det leder till att reglerna utformas för att skapa lika stor frihet för alla medborgare. 

Tankeexperimentet kommer från filosofen John Rawls som är en av grundarna av socialliberalismen. Människors frihet är det primära och staten måste endast göra ingripanden i marknadsekonomin för att skapa villkor som ger frihet till alla individer. 

Den personliga friheten kan då minskas om den sker på bekostnad av någon annans frihet, skadar någon eller vår miljö.

Liberalerna har tidigare varit Sveriges mest tydliga socialliberala riksdagsparti. Men sedan andra hälften av nittiotalet har den överensstämmelsen minskat. Liberalerna har dels genom samarbetet med Alliansen, dels genom en kravliberal hållning förskjutits till höger. 

Efter Reinfeldt har Moderaterna dessutom tagit en traditionell roll som högerparti vilket betonat Liberalernas högerprofil ytterligare. Men även Socialdemokraterna har det senaste året tagit ett kliv åt höger i sin iver att följa, den föreställda, opinionen. 

Kvarlämnade i mitten står Miljöpartiet, “anklagade” av Alliansen för att ha gått åt vänster, ja, för så ser det ju ut när de flesta andra gått till höger. 

I själva verket är det Miljöpartiet som nu driver en socialliberal politik. De värnar både miljön och företagandet genom att vilja gynna miljövänliga företag och försvåra för de motsatta, samt satsa på nya lösningar för miljötekniken. De vill dessutom minska arbetsgivaravgifter och sjuklönekostnader för småföretag. 

MP vill också låta ensamkommande unga få stanna, vilket inte L stödjer. MP är för religiösa friskolor, men vill öka kontrollen så att elevernas frihet inte riskeras, medan Liberalerna även vill förbjuda nyetablering. MP står upp för det fria skolvalet men vill samtidigt reglera elevgruppers sammansättning och rikta resurserna. MP är för en jämställd föräldraförsäkring och precis som L mot vapenexport till diktaturer. 

Liksom Liberalerna vill de behålla de tidigare riktlinjerna för personlig assistans vilket ger frihet för människor med funktionsnedsättningar. 

Jag hoppas att ni som är socialliberaler reflekterar över vilket parti som mest representerar frihet och sociala reformer, men utan socialism.

Jenny Ahlmark,
Speciallärare

Är Miljöpartiet det mest socialliberala partiet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela