Jenny Burman är grundare av podcasten Slumpens Hjältar
Jenny Burman skriver om Mamoudous gärning och civilkurage. - Foto: Johan Lygrell & TT

Jenny Burman: "Heja Sverige, bättre kan du"

Jenny Burman: "Frankrike verkar ha förstått något som Sverige inte ännu riktigt greppat. Och det är symbolvärdet av personer som ingriper och visar civilkurage"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det tar Mamoudou Gassama några få sekunder att klättra de fyra våningarna och rädda barnet som hänger utanför balkongen. Vilken hjälte!

Hyllningarna till den 22-åriga immigranten från Mali har varit enorma. Paris borgmästare kallar honom för "Spindelmannen av det 18:e" som är en referens till distriktet där hjältemodet tog plats. Även Emmanuel Macron har hyllat mannen och bjöd inom honom till sin bostad i Élyséepalatset. 

Vad kan vi lära av detta? En del hel del för att vara krass. 

Frankrike verkar ha förstått något som Sverige inte ännu riktigt greppat. Och det är symbolvärdet av personer som ingriper och visar civilkurage. Mamoudou Gassamas insats är fantastisk, han räddar barnet från att falla fyra våningar. Men låt oss inte stanna där, värdet av hans insats är lika fantastisk. 

För vad händer när filmen där han klättrar blir viral och vad händer när samhället hyllar hans insats? Jo, människor inspireras och samhället har skapat en förebild för andra att ta efter. 

Forskning har visat att ju mer vi pratar om civilkurage desto fler kommer att välja att agera när man ser en olycka eller bevittnar en händelse där ett ingripande är nödvändigt. 

Filmen på Mamoudou Gassama är en viktig inspiration där han visar att ingripande är en möjlig väg vid en akut händelse. När vi konsumerar hjältehistorier lär vi oss ta efter beteendet och vi reflekterar över hur vi själva skulle vilja agera. Den processen är viktig för ett samhälle med medborgare med ett starkt civilkurage. 

Frankrike verkar ha förstått kraften av positiv betingning i sitt ledarskap för att bygga samhället. Jag tror vi alla skriver under på att vi vill ha ett samhälle som genomsyras av mod och medmänsklighet. Det Macron gör med sitt möte är att han säger att visar hur han vill att Frankrikes medborgare ska vara.

Är det Sveriges jantelag som sätter käppar i hjulet för att vi inte kan agera på samma sätt. Får ingen sticka ut i mellanmjölkens land? 

I mitt arbetet med civilkurage i Sverige efterfrågar jag ett strukturerat arbete för hur vi arbetar med att hylla och stötta personer som ingriper. För det finns inte och behovet är stort i arbetet med att forma framtiden. 

I ett läge där trygghet är hetaste valfrågan och - för att hårddra det – där samhället är polariserat med individualister som står sig själva närmast är det hög tid att vi tar oss an denna fråga. 

Det är självklart helt relevant att prata om resurser till polis och rättsväsende men kan vi inte också balansera det hela genom att lyfta fram personer som agerar. Bara vetskapen om att det finns en massa människor där ute som bryr sig och skapar också trygghet. 

Den som vill fördjupa sig i hur illa det faktiskt är med Sveriges stöttning av personer som ingriper med civilkurage kan lyssna på Hassans berättelse i podcasten Slumpens Hjältar. 

Han är pappan från Märsta som förra sommaren åkte till Åbo med sin familj och hamnar mitt uppe i ett knivdrama med en ensam attentatsman. Hassan ingriper och skadas själv, vilket är en fruktansvärd berättelse.

Lika fruktansvärt är den totala bristen på uppbackning, där man från svenskt håll insisterar på att Hassan tre dagar efter attentatet ska sättas på ett reguljärt SAS-plan hem. 

Hassan läcker då fortfarande ryggmärgsvätska från knivsåret som träffade ryggmärgen och gjorde honom förlamad. Historien är tyvärr inte slut där utan fortsätter på samma bedrövliga sätt.

Heja Sverige, bättre kan du.

Jenny Burman,
Opinionsbildare civilkurage och grundare till podcasten Slumpens Hjältar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan Sverige lära sig av Frankrike?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.