Lördag 23 Okt
Stockholm

Jenny Burman: "Heja Sverige, bättre kan du"

Jenny Burman är grundare av podcasten Slumpens Hjältar
Jenny Burman skriver om Mamoudous gärning och civilkurage. Foto: Johan Lygrell & TT

Jenny Burman: "Frankrike verkar ha förstått något som Sverige inte ännu riktigt greppat. Och det är symbolvärdet av personer som ingriper och visar civilkurage"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det tar Mamoudou Gassama några få sekunder att klättra de fyra våningarna och rädda barnet som hänger utanför balkongen. Vilken hjälte!

Hyllningarna till den 22-åriga immigranten från Mali har varit enorma. Paris borgmästare kallar honom för "Spindelmannen av det 18:e" som är en referens till distriktet där hjältemodet tog plats. Även Emmanuel Macron har hyllat mannen och bjöd inom honom till sin bostad i Élyséepalatset. 

Vad kan vi lära av detta? En del hel del för att vara krass. 

Frankrike verkar ha förstått något som Sverige inte ännu riktigt greppat. Och det är symbolvärdet av personer som ingriper och visar civilkurage. Mamoudou Gassamas insats är fantastisk, han räddar barnet från att falla fyra våningar. Men låt oss inte stanna där, värdet av hans insats är lika fantastisk. 

För vad händer när filmen där han klättrar blir viral och vad händer när samhället hyllar hans insats? Jo, människor inspireras och samhället har skapat en förebild för andra att ta efter. 

Forskning har visat att ju mer vi pratar om civilkurage desto fler kommer att välja att agera när man ser en olycka eller bevittnar en händelse där ett ingripande är nödvändigt. 

Filmen på Mamoudou Gassama är en viktig inspiration där han visar att ingripande är en möjlig väg vid en akut händelse. När vi konsumerar hjältehistorier lär vi oss ta efter beteendet och vi reflekterar över hur vi själva skulle vilja agera. Den processen är viktig för ett samhälle med medborgare med ett starkt civilkurage. 

Frankrike verkar ha förstått kraften av positiv betingning i sitt ledarskap för att bygga samhället. Jag tror vi alla skriver under på att vi vill ha ett samhälle som genomsyras av mod och medmänsklighet. Det Macron gör med sitt möte är att han säger att visar hur han vill att Frankrikes medborgare ska vara.

Är det Sveriges jantelag som sätter käppar i hjulet för att vi inte kan agera på samma sätt. Får ingen sticka ut i mellanmjölkens land? 

I mitt arbetet med civilkurage i Sverige efterfrågar jag ett strukturerat arbete för hur vi arbetar med att hylla och stötta personer som ingriper. För det finns inte och behovet är stort i arbetet med att forma framtiden. 

I ett läge där trygghet är hetaste valfrågan och - för att hårddra det – där samhället är polariserat med individualister som står sig själva närmast är det hög tid att vi tar oss an denna fråga. 

Det är självklart helt relevant att prata om resurser till polis och rättsväsende men kan vi inte också balansera det hela genom att lyfta fram personer som agerar. Bara vetskapen om att det finns en massa människor där ute som bryr sig och skapar också trygghet. 

Den som vill fördjupa sig i hur illa det faktiskt är med Sveriges stöttning av personer som ingriper med civilkurage kan lyssna på Hassans berättelse i podcasten Slumpens Hjältar. 

Han är pappan från Märsta som förra sommaren åkte till Åbo med sin familj och hamnar mitt uppe i ett knivdrama med en ensam attentatsman. Hassan ingriper och skadas själv, vilket är en fruktansvärd berättelse.

Lika fruktansvärt är den totala bristen på uppbackning, där man från svenskt håll insisterar på att Hassan tre dagar efter attentatet ska sättas på ett reguljärt SAS-plan hem. 

Hassan läcker då fortfarande ryggmärgsvätska från knivsåret som träffade ryggmärgen och gjorde honom förlamad. Historien är tyvärr inte slut där utan fortsätter på samma bedrövliga sätt.

Heja Sverige, bättre kan du.

Jenny Burman,
Opinionsbildare civilkurage och grundare till podcasten Slumpens Hjältar

Kan Sverige lära sig av Frankrike?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela