I september är det riksdagsval.
Therese Albrechtson anser att tiden för prat är över. Nu behövs handling. - Foto: Privat & TT

Therese Albrechtson: Ett öppet brev till Gustaf Fridolin

Therese Albrechtson: "Det har pratats länge om ungas psykiska ohälsa och att vissa delar gjorts men nu behövs mer handling. Och nej det behövs ingen utredning"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Gustaf Fridolin,

Det har pratats länge om ungas psykiska ohälsa och larmrapport efter larmrapport kommer kring hur dåligt många unga mår och hur mycket antidepressiva tabletter som äts. Nu behövs handling. Det är dags för mer action!

Inga ämnen i skolan har något värde om vi inte mår bra. Kunskap betyder ingenting om vi inte kan uttrycka eller använda den. Mår bra- går bra sägs det men hur ska barn och ungdomarna må bra om de inte vet hur de ska hantera sina egna och omgivningens krav samt det digitala trycket om de inte har några verktyg för HUR de ska göra det? 

Hur ska de göra för att bygga upp en inre trygghet? Det är viktigt att lära om sig själv för att kunna förstå sig själv och livets utmaningar. Självkänsla och självförtroende, hur du tränar mentalt, vad du ska göra när det är svårt, sociala mediers påverkan och så vidare.

Många forskare och läkare har uttryckt stark oro och uttalat sig att mobilen är beroendeframkallande och på sätt och vis ”farlig”- i synnerhet för unga. Vi kommer ha svårt att stänga av de sociala medierna men vi måste lära oss hur vi förhåller oss till det nya medielandskapet.

I Norge har ämnet ”Folkehelse og livsmestring” införts - där psykisk hälsa är ett av fokusområdena i skolplanen från och med hösten 2018 och från 2020 ska det finnas på alla gymnasieskolor i hela landet. 

Jag tycker det är jättebra att Norge tagit det på allvar. Men vi ska vara ännu bättre. Jag anser att vi ska ha det redan ifrån första klass. Det ska inte vara ett valbart ämne – det ska vara obligatoriskt. 

Vi vet att väldigt många mår dåligt men vi vet inte vilka av dem som kan behöva denna kunskap som mest- det kan vara en kille som vill bli lärare, en tjej som vill bli PT, en musikerkille elleren entreprenörstjej! Dessutom är det viktigt för alla att få en större kännedom om vår tids största folksjukdom.

Jag vet att ungas psykiska ohälsa pratats om länge och att vissa delar gjorts men nu behövs mer handling. Och nej det behövs ingen utredning. Jag har skrivit ett dokument där jag samlat massor av forskningsrapporter, uttalanden från psykiatriker, forskare, psykologer, experter samt snott lite av det jag fått fram hur Norge lagt upp det. 

MEN det är du som har position att förändra. Jag ser fram emot att höra ifrån dig så att vi tillsammans kan ta steg framåt. Världen har förändrats och skolan måste förändras med den.

Therese Albrechtson,
Entreprenör, föreläsare och författare

/
Borde vi ta efter Norge?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.