Tusentals människor dör av tobak varje år.
Göran Boëthius skriver om World No Tobacco Day. - Foto: Privat & TT

Kan Finland förstå tobaksproblemets omfattning – så kan vi!

Publicerades: 31 Maj 2018, 17:27, Uppdaterades: 26 Sep 2019, 12:50

Göran Boëthius: "Det förslag som svenska frivilligorganisationer föreslog redan 2012 – Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 - har regeringen sagt sig stödja men den handlingsplan vi länge efterlyst har ännu inte presenterats."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På WHOs World No Tobacco Day i dag, presenteras i Finland en bred arbetsplan som ska ta Finland till ett tobaks- och nikotinfritt land år 2030. Planen är utarbetad av en bred arbetsgrupp, tillsatt av regeringen, med representanter från alla samhällssektorer.

Planen innehåller sammanlagt 44 åtgärdsförslag som alla kan återfinnas i den WHOs tobakskonvention som drygt 180 länder i dag ratificerat. Sverige gjorde så 2005 – utan att det ännu  satt så imponerande  spår i det svenska tobaksförebyggande arbetet.

Av de 44 förslagen i den finska planen är många sedan länge kända och prioriterade. Till exempel kontinuerliga skattehöjningar, höjd åldersgräns för inköp, borttagande av smaktillsatser i alla produkter och utökade rökfria miljöer.

Andra komponenter i detta breda åtgärdspaket är reklamfria paket och exponeringsförbud på säljställen, minskad tax-freeförsäljning, striktare reglering av nya produkter, stopp för investeringar i tobaksindustrin och stopp för inflytandet av tobaksindustrin på landets folkhälsopolitik

Dessa förslag, antingen de kräver lagstiftning eller inte, måste införas kontinuerligt  - och respekteras - oavsett vilken regering som styr. Denna strategi är en förutsättning för att nå ett så stort och viktigt mål – ett nikotinfritt Finland år 2030.

Det förslag som svenska frivilligorganisationer föreslog redan 2012 – Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 - har regeringen sagt sig stödja men den handlingsplan vi länge efterlyst har ännu inte presenterats. 

Det är en from förhoppning att vi ska bli positivt överraskade på konferensen ”För ett rökfritt Sverige 2025” som Folkhälsomyndigheten arrangerar 12-13 juni på uppdrag av regeringen.

Kan Finlands politiska styre förstå tobaksproblemets omfattning, karaktär och åtgärdbarhet – då borde Sveriges också kunna!

Göran Boëthius
Styrelseledamot Tobaksfakta – oberoende tankesmedja 

/
Borde Sverige ta efter Finland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.