Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokraterna: "(M) vill stoppa moderniseringen av högskolan"

- 05/06/2018, 13:07 -
Helene Hellmark Knutsson

Helene Hellmark Knutsson skriver om Socialdemokraternas förslag om att kunna införa nya vägar in i högskolan.

TT

Socialdemokraterna: "Moderaternas synsätt är omodernt och bakåtsträvande och riskerar att leda till att vi saknar rätt kompetens nu och i framtiden"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fler vägar till kunskap och utbildning behövs för att ge människor ökad trygghet och fler möjligheter på arbetsmarknaden. Därför behövs regeringens reform av vägen in till högskolan, något som Moderaterna försökt stoppa.

Fler ska kunna studera vidare oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Det är en viktig utgångspunkt för regeringens politik för högskolan. Det är rätt sätt att utveckla den svenska modellen när kunskapskraven förändras på arbetsmarknaden. Människor ska veta att de kan utbilda sig när det behövs under arbetslivet. Det skapar trygghet och framtidstro.  

Därför har vi lagt ett förslag om att kunna införa nya vägar in i högskolan där arbetslivserfarenhet ska spela kunna värderas. Något som Moderaterna och de övriga borgerliga partierna valt att motsätta sig. För mig är det häpnadsväckande att Moderaterna vill cementera klassamhället i en tid när världen och arbetsmarknaden förändras allt snabbare.

Fler kommer att behöva byta bana eller bygga på med nya kunskaper under hela arbetslivet.  Möjligheterna behöver därför öka för människor att kunna studera under hela livet.

Kanske för att du vill, kanske för att du måste när ditt jobb försvinner på grund av digitalisering och automatisering, eller kanske för att du vill byta bana och till exempel bli lärare. Så tar vi tillvara på alla människors kompetens, och skapar möjlighet att växa och växla under livet. 

Vi har därför föreslagit detta i propositionen:  

Vi ser att erfarenheten från ett långt arbetsliv är något värdefullt och något som ska kunna värderas. Propositionen lägger grunden för ett nytt nationellt behörighetsprov för att värdera människors kompetens från till exempel arbetslivet. Det här behövs. Kompetensbehoven i industri och välfärd gör att vi måste se till att folk utifrån sin kompetens för att utbilda och vidareutbilda sig. Då ska vi inte slösa bort människors kompetens. 

Vårt nya förslag gör det tydligt vad som krävs för att studera vid högskolan, oavsett om du går på gymnasiet och vill läsa på högskolan eller om du senare i livet behöver eller vill läsa på högskolan.  

Förutom fokus på kompetens ställer vi tydliga krav. Det nya ramverket gör det tydligt att de som kommer in på en utbildning också ska ha det som krävs för att kunna ta till sig och slutföra utbildningen. Det är bra. Både för samhälle och för individ. Vi gör det tydligt att för vissa utbildningar som lärarutbildningen kan det behövas särskilda krav för att bli behörig, här öppnar regeringen nu en möjlighet att kunna införa lämplighetsprov. 

Detta sammanfattar skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna inför höstens val. Moderaternas synsätt är omodernt och bakåtsträvande och riskerar att leda till att vi saknar rätt kompetens nu och i framtiden. Vi ser att till exempel en maskinförare som senare vill bli programmerare ska kunna bli det och använda den kompetens han eller hon har skaffat sig för att läsa vidare.  

Vi vill att ingen ska hållas tillbaka, men också att ingen ska lämnas efter. Alla ska få möjligheten att växa och nå sina drömmar.

Helene Hellmark Knutsson,
Minister för högre utbildning och forskning (S)

Vad tycker du om förslaget?