Den 9:e september är det riksdagsval.
Ulla Andersson skriver om beslutet att göra kollektivtrafiken avgiftsfri för skolungdomar under sommarloven. - Foto: Denny Lorentzen & TT

(V): Nu inför vi avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar

Ulla Andersson (V): "Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en utgift för mycket"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla barn- och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov. Därför har vi nu sett till att det blir avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven, med start redan nu i sommar.

När kompisarna tar bussen för att bada, ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma.

Det är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet. Skolungdomar från årskurs sex till och med andra ring i gymnasiet kommer att kunna ta sig fram med den lokala kollektivtrafiken utan att gräva hål i plånboken. Det är flera hundra tusen som berörs.

I vårt land lever många barn och ungdomar i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till hela månaden. Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en utgift för mycket.

Det är för alla dem vi har drivit kravet om avgiftsfri kollektivtrafik. Det är sådana reformer som vänstern driver igenom och högern går emot.

Samtidigt bygger vi ut sommarlovsstödet. Det kommer nu att gälla alla skollov året runt. Sommarlovsstödet har gjort det möjligt för kommunerna och regionerna runt om i landet att anordna avgiftsfria aktiviteter för barn och unga.

Det kan handla om att anordna bussutflykter, odlingskurser, teaterskolor, längre öppettider på fritidsgårdar, sportaktiviteter, pysselkvällar, parkour och konserter. Det i kombination med avgiftsfri kollektivtrafik, kommer att ge många barn och unga chansen till ett bättre sommarlov 2018.

Välfärd är något av det finaste vi kan ge varandra. Det handlar inte endast om att rulla ut skyddsnät som fångar upp oss när det går illa i livet. Det handlar lika mycket om att ingjuta hopp och framtidstro; att du är värd att satsas på.

Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med
en stor plånbok. Redan denna vecka blir det verklighet.

Ulla Andersson,
Ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.