Den 7 januari 2015 skedde terrorattentatet mot Charlie Hebdo i Paris
Per Lindström och Josefin Utas (MED) anser att vi borde skrota eller revidera lagen om hets mot folkgrupp. - Foto: Privat & TT

Medborgerlig Samling: Dags att skrota lagen om hets mot folkgrupp

Josefin Utas och Per Lindström (MED): "Det är dags att stå upp för vår yttrandefrihet och allas rätt att använda satiren. Det uppenbara missbruket av lagen mot hets mot folkgrupp måste stoppas"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 7 januari 2015 drabbades tidskriften Charlie Hebdo i Paris av ett terrorattentat där tolv personer förlorade sina liv och elva skadades. Bland de döda fanns fem satirtecknare Cabu, Charb, Tignous, Honoré och Wolinski. I ett till attentat direkt efter Charlie Hebdo dödades ytterligare fem personer.

Terrordåden följdes av stora manifestationer mot våld och för yttrandefrihet. Vår statsminister Stefan Löfven (S) fördömde attackerna och sa att man måste stå upp för yttrandefriheten. 

Den 11 januari, dagarna efter attentatet tågade Frankrikes president Francois Hollande, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Stefan Löfven tillsammans med tusentals människor i Paris.

Yttrandefriheten är ett omistligt fundament för demokratin. En del av yttrandefriheten är satiren som ett uttryck för kritik mot olika företeelser i vårt samhälle och världen. 

Att angripa satiren vare sig det är i form av terrorattentatet som mot Charlie Hebdo eller avsiktligen misstolka satiren och med lagstiftning förbjuda den är ett angrepp på yttrandefriheten. Det finns en lång rad exempel där satiriker angripits i ord eller handling, Lars Vilks är för de flesta välbekant i dessa sammanhang.

I Sverige har vi en lagstiftning som heter hets mot folkgrupp och syftet var kanske gott när den skapades. Den används tyvärr idag frekvent av fiender till yttrandefriheten. 

Vad som är mest stötande med dessa fiender till yttrandefriheten är att de faktiskt stöds ekonomiskt med skattemedel från en av landets myndigheter, MUFC (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). 

Samma Stefan Löfven som gick i demonstrationen för yttrandefriheten i Paris tillåter att en myndighet delar ut 600 000 kronor i bidrag till föreningen Näthatsgranskaren där medlemmarna jagar gamla tanter på Facebook och försöker tysta kritik av religion. 

Detta visar hur nära lagen om hets mot folkgrupp ligger så kallade blasfemilagar, lagar mot att häda - och som vi lärt av historien finns tjänstvilliga som är beredda att ange och sätta dit sina medmänniskor. 

En lagstiftning ska inte missbrukas på det här sättet. Att en förening med uttalat syfte att polisanmäla så många som möjligt för detta ”brott” dessutom får bidrag från skattebetalarna är fullständigt orimligt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor bevisar gång på gång att det enda rätta är att lägga ner denna myndighet som finansierar politisk aktivism. 

Det är dags att stå upp för vår yttrandefrihet och allas rätt att använda satiren. Det uppenbara missbruket av lagen mot hets mot folkgrupp måste stoppas. Antingen får lagen skrotas eller göras om i grunden så att den understödjer yttrandefriheten och att det blir tydligt att den inte kan tillämpas för uttalanden om trosbekännelse/religion.

Stefan Löfven, du står väl upp för yttrandefriheten även i Sverige eller gällde det bara i Paris?

Per Lindström,
Riksdagskandidat och ledamot av partistyrelsen Medborgerlig Samling

Josefin Utas,
Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

/
Borde lagen om hets mot folkgrupp skrotas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.