Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Vänster: "Ett gratis sommarkort är ett bra steg i rätt riktning"

- 13/06/2018, 15:11
Den 9:e september är det riksdagsval

Hanna Franzén ger ett svar till Jakob Fredins debattartikel på Nyheter24 13/6.

Privat & TT

Ung Vänsters Hanna Franzén ger en replik till Jakob Fridens debattartikel "Nej, tack – vi behöver inga "gratis" busskort".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jakob Fredin skriver idag om att unga inte ska få möjlighet att gratis använda kollektivtrafiken i sommar. Han syftar på den reform som Vänsterpartiet drev igenom i riksdagen som resulterat i gratis sommarkort för unga.

Att kunna röra sig fritt borde vara en rättighet – så är det inte idag. Vi ser hur priserna i kollektivtrafiken höjs varje år och hur busslinjer på glesbygden dras in. Att kunna ta sig till sitt jobb, skola och fritid ska inte vara förpassat till ett fåtal. Vi är beroende av kollektivtrafiken för att kunna leva våra liv och fler behöver ha råd att kunna använda den.

Fredin ställer sommarkorten mot andra frågor så som förbättrad skola och sjukvård. Han målar upp falska motsättningar mellan en bra kollektivtrafik och möjligheten till att unga ska kunna köpa en bok att läsa. 

Vi andra förstår att det inte är så samhället fungerar. Det Fredin glömmer är att vi idag har en växande överklass som varje dag tjänar miljoner. 

Ungdomars rätt till ett värdigt liv borde inte kompromissas med bara för att en liten elit ska ha möjlighet till ännu ett privatflygplan. Låt överklassen betala.

Avgiftsfri kollektivtrafik är även en reform för klimatet. En minskad biltrafik är en nödvändighet för att minska utsläppen. Genom att göra det billigare och enklare att använda kollektivtrafiken kommer vi att få fler som lämnar bilen hemma. 

En politik som inte minskar biltrafiken kommer aldrig att kunna rädda klimatet. Klimatet är en ödesfråga och det är dags att vi tar den på allvar.

Ung Vänster vill inte bara se gratis sommarkort till unga – vi vill ha en avgiftsfri och utbyggd kollektivtrafik för alla. Järnvägsnätet behöver rustas upp och det behövs fler busslinjer. Höj skatten för miljardärerna och satsa på oss unga.

Ett gratis sommarkort är ett bra steg i rätt riktning, men vi är inte nöjda. Vi i Ung Vänster organiserar oss för alla ungas rätt till ett värdigt liv och kräver att ungas behov sätts före överklassens.

Hanna Franzén,
Ung Vänsters Förbundsstyrelse