Tisdag 17 Maj
Stockholm

Samuel Dalevi: "Frihet och säkerhet får aldrig tas för givet"

Flera länder deltog i övningen Aurora 17. Bland annat USA och Frankrike.
Samuel Dalevi anser att Sveriges försvar borde stärkas. Foto: Privat & TT

Samuel Dalevi, KSF: "Med hänsyn till den oväntade och osäkra världsutvecklingen vill vi i KSF ha en stark försvarsmakt genom fördubblade försvarsanslag och djupare samarbeten med andra länder genom ett Svenskt NATO medlemskap"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverige utmärker sig på ett flertal områden och ses som ett föredöme av många länder. Jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter tillhör det som sätter vårt land på kartan. Vi har upplevt över 200 år av fred och frihet vilket är världsunikt. 

Allt detta som utmärker Sverige och gör vårt land så fantastiskt får inte tas för givet. Krig och konflikt kan även drabba oss. Vi i KSF anser att ett svenskt NATO medlemskap tillsammans med fördubblade försvarsanslag skapar den trygghet som behövs i osäkra tider.

När världsläget förändras med ett aggressivare Ryssland, situationen i Nordkorea och inbördeskriget i Syrien påminns vi om att världen rör sig i en allt farligare riktning. Samtidigt finns det stora brister i svenskt försvar och vi har ingen garanti för att få hjälp om vi angrips. 

Det är inte bara långt bort från Sveriges gränser som det sker konflikter. Det pågår ett krig i Ukraina och Georgien har invaderats tidigare under 2000-talet. Även läget i Östersjön blir allt mer allvarligt, de två stora militära övningarna i vår närtid som tagit plats där vittnar om just detta. 

Den ena är Aurora 17 då omkring 20 000 soldater tränade på att försvara Sverige. Ungefär Samtidigt pågick Rysslands övning Zapad 17 där uppemot 100 000 soldater övade på anfallskrig. 

Utöver detta pågick en ubåtsjakt i Östersjön för några år sedan och svenskt luftrum har kränkts av Ryssland flertalet gånger. Slutligen uttrycker sig hot även direkt mot den svenska demokratin. 

Allt eftersom att vi närmar oss valet möts vi av varningar om hur främmande makter försöker att påverka höstens val genom desinformation och propaganda.

Med hänsyn till den oväntade och osäkra världsutvecklingen vill vi i KSF ha en stark försvarsmakt genom fördubblade försvarsanslag och djupare samarbeten med andra länder genom ett Svenskt NATO medlemskap. 

Ingen vet hur situationen kommer att se ut i vårt närområde om några år och vår försvarsförmåga kommer ta lång tid att bygga upp. Frihet och säkerhet får aldrig tas för givet och måste därmed alltid prioriteras högst oavsett pris!

Samuel Dalevi,
Deltidsanställd soldat och förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet (KSF)

Borde Sverige stärka sitt försvar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela