Grön Ungdom tävlar i Nyheter24:s debattkampen
Mona Hagi skriver om vikten av att hänsyn till miljö och djuromsorg i sin matproduktion. - Foto: TT

Mona Hagi (MP): "Vad vi äter spelar roll"

Mona Hagi, Miljöpartiet: "Att ta hänsyn till miljö och djuromsorg i sin matproduktion måste bli en konkurrensfördel, inte tvärtom. Därför föreslår vi gröna nu en skatt på fulkött som en början för att jämna ut den orättvisa konkurrensen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Naturvårdsverket skriver i sin årliga rapport att hushållens matkonsumtion står för minst lika mycket utsläpp som deras transporter. En större del av dessa utsläpp kommer från produktionen av kött och mejeriprodukter. Samtidigt pratas det om en expansiv vegotrend i Sverige, där allt fler vänder köttet ryggen för att istället konsumera mer miljö och klimatsmart. 

Dessa människor är klimathjältar, men problem kan inte lösas bara av att enskilda individer ändrar sina konsumtionsvanor. Det krävs politiska krafttag för att komma tillrätta med den ohållbara marknaden som råder idag.

I Sverige har vi stränga regler för vår djurhållning som garanterar att djuren tas bättre om hand och att kvaliteten är högre än i andra EU-länder. Svensk mat och i synnerhet animaliska produkter produceras på ett sätt som är skonsammare för såväl miljön som för djuren. Trots det missgynnas svenska bönder på den europeiska marknaden när man tvingas konkurrera med billigare mat som har producerats på sämre sätt.

Att ta hänsyn till miljö och djuromsorg i sin matproduktion måste bli en konkurrensfördel, inte tvärtom. Därför föreslår vi gröna nu en skatt på fulkött som en början för att jämna ut den orättvisa konkurrensen. 

En sådan skatt finns i framtiden förhoppningsvis på alla livsmedel som producerats på ohållbara sätt, men det är viktigt att börja med köttet då det är den absolut största klimatboven. En sådan skatt kommer dels leda till att vi kommer köpa mindre kött i Sverige, men framför allt till att köttet vi köper i större utsträckning kommer vara av hög kvalitet och producerat med större hänsyn för såväl djuren som klimatet.

Frågan kokar egentligen ned till detta, att en klimatomställning är just det; en omställning av ett helt samhälle som sträcker sig över alla dess delar. Denna omställning kan inte bortse från utsläpp som har en direkt koppling till animaliska produkter, regnskogar som skövlas för att utvinna palmolja eller att havens biologiska mångfald förstörs till följd av överfiske.

Om inte maten inkluderas i den klimatpolitiska debatten saknas en viktig del av helheten. En del som inte bara handlar om att förändra individers konsumtionsvanor, men som handlar om att gynna de bönder och producenter som tar god hänsyn till djuren och klimatet.

Vad vi äter spelar roll för planetens välmående, det är hög tid att behandla maten som den politiska frågan den faktiskt är. För oss handlar det om klimaträttvisa.

Mona Hagi,
Miljö & klimatpolitisk talesperson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du mycket kött?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.