CUF skriver i Nyheter24:s debattkampen
Olle Romlin & Hugo Pringle uppmanar Sverige att följa västvärldens exempel och avkriminalisera cannabis. - Foto: TT

CUF: "Sverige får inte halka efter i narkotikapolitiken"

Publicerades: 20 Jun 2018, 20:13, Uppdaterades: 11 Okt 2019, 08:54

CUF: "Att straffa folk när de vill ta sig ur sin egen hemska verklighet går inte att motivera, för det leder till att man undviker vård och hamnar längre ner i den nedåtgående spiralen som är ett missbruk"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Narkotikadebatten har svängt fort i hela världen med delstater i USA som legaliserat cannabis för eget bruk, en full legalisering i hela Kanada, och för bara några dagar sedan nådde denna våg även Norden.

En majoritet av partierna i det norska stortinget är för en avkriminalisering av narkotikabruk och fem partier i det danska folketinget har gått ut med att de, likt USA och Kanada, vill legalisera cannabis. Men i Sverige, med näst högst narkotikadödlighet inom EU, står det helt still.

Det finns gott om argument till att följa i Norges fotspår och inspireras av avkriminaliseringslinjen i länder som Portugal. En avkriminalisering av narkotikabruk hade inneburit att de som hamnat i missbruk inte ska straffas när de vill söka vård för att helt enkelt kunna må bättre.

Dagens nolltolerans och nollvision har lett till att Sverige har näst högst narkotikadödlighet i hela EU.

Portugals modell har lett till att de idag har 5,8 dödsfall av narkotika per en miljon invånare när Sverige har 100,45. Någonstans bland dessa siffror måste man ifrågasätta om vår nuvarande attityd till missbrukare faktiskt gör skillnad, eller om man ska våga tänka om.

Att straffa folk när de vill ta sig ur sin egen hemska verklighet går inte att motivera, för det leder till att man undviker vård och hamnar längre ner i den nedåtgående spiralen som är ett missbruk.

Det finns även gott om argument för att man ska följa Danmarks, och i sin tur USA:s fotspår. Studier tyder på att cannabis inte alls är lika farligt för en som man en gång trott. 

Däremot har det lett till mycket högre skatteintäkter i dessa delstater då det visar sig finnas en enorm efterfrågan på marknaden för lagligt cannabis, där dessa skattepengar i de flesta fall går till att utbilda unga om narkotikamissbruk.

Att blunda för efterfrågan på marknaden innebär att pengarna hamnar i kriminella fickor istället för i statsbudgeten, för pengarna kommer folk bevisligen spendera i vilket fall.

Här är det lätt att se på Sveriges modell och tycka att man helt enkelt behöver ännu hårdare tag, att vi skulle behöva mer nolltolerans och fler nollvisioner för att effektivt kunna bekämpa narkotikaproblemet. 

Detta är en olycklig slutsats som många länder hamnat i förut och som inte har lett till goda resultat. USA:s egna “war on drugs” innebar militära insatser mot narkotikabruk och narkotikaproduktion.

Detta är nog det hårdaste taget som någonsin tagits, och ledde inte till ett minskat narkotikabruk. Istället för att lägga en massa pengar på ett krig mot knark, så har många länder och partier nu insett att man tjänar pengar på att tänka åt ett helt annat håll.

På grund av detta vill vi hylla de partier i Norge och Danmark som vågat tänka nytt, för en politik som sätter människor i fokus. 

Varför måste vi sparka på de som redan legat ner länge nog, istället för att sträcka ut en hjälpande hand till de som uppenbarligen behöver det mest? Och varför låta pengarna fortsatt hamna i kriminella fickor?

Det verkar som att när i princip hela västvärlden kommer ha sprungit i mål kommer Sverige fortfarande stå vid start med fingrarna i öronen.

Olle Romlin,
Socialpolitisk talesperson (CUF)

Hugo Pringle,
Förbundsstyrelseledamot (CUF)

/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.