Måndag 29 Nov
Stockholm

CUF: "Sverige får inte halka efter i narkotikapolitiken"

CUF skriver i Nyheter24:s debattkampen
Olle Romlin & Hugo Pringle uppmanar Sverige att följa västvärldens exempel och avkriminalisera cannabis. Foto: TT

CUF: "Att straffa folk när de vill ta sig ur sin egen hemska verklighet går inte att motivera, för det leder till att man undviker vård och hamnar längre ner i den nedåtgående spiralen som är ett missbruk"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Narkotikadebatten har svängt fort i hela världen med delstater i USA som legaliserat cannabis för eget bruk, en full legalisering i hela Kanada, och för bara några dagar sedan nådde denna våg även Norden.

En majoritet av partierna i det norska stortinget är för en avkriminalisering av narkotikabruk och fem partier i det danska folketinget har gått ut med att de, likt USA och Kanada, vill legalisera cannabis. Men i Sverige, med näst högst narkotikadödlighet inom EU, står det helt still.

Det finns gott om argument till att följa i Norges fotspår och inspireras av avkriminaliseringslinjen i länder som Portugal. En avkriminalisering av narkotikabruk hade inneburit att de som hamnat i missbruk inte ska straffas när de vill söka vård för att helt enkelt kunna må bättre.

Dagens nolltolerans och nollvision har lett till att Sverige har näst högst narkotikadödlighet i hela EU.

Portugals modell har lett till att de idag har 5,8 dödsfall av narkotika per en miljon invånare när Sverige har 100,45. Någonstans bland dessa siffror måste man ifrågasätta om vår nuvarande attityd till missbrukare faktiskt gör skillnad, eller om man ska våga tänka om.

Att straffa folk när de vill ta sig ur sin egen hemska verklighet går inte att motivera, för det leder till att man undviker vård och hamnar längre ner i den nedåtgående spiralen som är ett missbruk.

Det finns även gott om argument för att man ska följa Danmarks, och i sin tur USA:s fotspår. Studier tyder på att cannabis inte alls är lika farligt för en som man en gång trott. 

Däremot har det lett till mycket högre skatteintäkter i dessa delstater då det visar sig finnas en enorm efterfrågan på marknaden för lagligt cannabis, där dessa skattepengar i de flesta fall går till att utbilda unga om narkotikamissbruk.

Att blunda för efterfrågan på marknaden innebär att pengarna hamnar i kriminella fickor istället för i statsbudgeten, för pengarna kommer folk bevisligen spendera i vilket fall.

Här är det lätt att se på Sveriges modell och tycka att man helt enkelt behöver ännu hårdare tag, att vi skulle behöva mer nolltolerans och fler nollvisioner för att effektivt kunna bekämpa narkotikaproblemet. 

Detta är en olycklig slutsats som många länder hamnat i förut och som inte har lett till goda resultat. USA:s egna “war on drugs” innebar militära insatser mot narkotikabruk och narkotikaproduktion.

Detta är nog det hårdaste taget som någonsin tagits, och ledde inte till ett minskat narkotikabruk. Istället för att lägga en massa pengar på ett krig mot knark, så har många länder och partier nu insett att man tjänar pengar på att tänka åt ett helt annat håll.

På grund av detta vill vi hylla de partier i Norge och Danmark som vågat tänka nytt, för en politik som sätter människor i fokus. 

Varför måste vi sparka på de som redan legat ner länge nog, istället för att sträcka ut en hjälpande hand till de som uppenbarligen behöver det mest? Och varför låta pengarna fortsatt hamna i kriminella fickor?

Det verkar som att när i princip hela västvärlden kommer ha sprungit i mål kommer Sverige fortfarande stå vid start med fingrarna i öronen.

Olle Romlin,
Socialpolitisk talesperson (CUF)

Hugo Pringle,
Förbundsstyrelseledamot (CUF)

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela