Grön Ungdom: "NMR – ett kriminellt gäng maskerat som politiskt parti"

- 05/07/2018, 09:55
NMR protesterade och försökte avbryta Annie Lööfs tal i Almedalen.

Grön Ungdom vill ha skärpta ordningsregler vid demonstrationer och andra offentliga evenemang.

Grön Ungdom & Henrik Montgomery TT/TT

Aida Badeli, Grön Ungdom: "Vi måste måste göra allt i vår makt för att upprätthålla och skapa trygga miljöer för att utbyta idéer och organisera oss i samhällets utveckling, fria från hat och hot"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

NMR är inget parti, det är ett kriminellt gäng nazister som driver igenom sin vilja, inte med röstsedlar utan med hat och hot. De har ingen plats i vår demokrati och minst av allt i Almedalen!

Tidigare i våras tvingades Judiska föreningen i Umeå lägga ned efter hot från Nordiska Motståndsrörelsen. Nu har de tagit sitt hat till Almedalen och till följd skrämt bort viktiga demokratiska organisationer som RFSL Ungdom. 

Det är en tragisk demokratisk förlust. Ska den svenska demokratin leva måste nazistiska gäng bort från våra gator och torg, inte behandlas som politiska partier bland andra.

Nazismens mörka förföljelse av Sveriges judar, muslimer och HBTQ-personer har tagit ny fart de senaste åren. Nordiska Motståndsrörelsen, ett kriminellt gäng maskerat som politiskt parti, har utsatt olika minoritetsgrupper för våld och hot vid otaliga tillfällen - ofta vid offentliga demonstrationer. 

Som politiker räcker det då inte att fördöma. Vi måste agera! Därför går Miljöpartiet fram med krav om skärpta ordningsregler vid demonstrationer och andra offentliga evenemang. Aldrig ska nazisternas röster få höras på bekostnad av någon annans.  

Idag finns det flera organisationer, bland annat judiska församlingar, som tvingas lägga stora summor pengar på säkerhet för att kunna bedriva sin verksamhet. 

Att organisationer tvingas av rädsla lägga pengar på säkerhetsvakter istället för på sin verksamhet är ett hot mot vår demokrati och det öppna samhället. 

Dessa föreningars rädsla är befogad. Nazistiska gäng som NMR sprider rädsla genom propaganda, men framför allt genom våld. På onsdagskvällen i Almedalen misshandlades tre kvinnor, efter att ha protesterat mot nazisterna.

Flera av NMR:s medlemmar har dömts för allt från knivbrott och hets mot folkgrupp till bombattentat riktade mot asylboenden. När ensamkommande barn sittstrejkade utanför riksdagen i somras attackerades de av nazister med rökbomber. 

För att slå vakt om vårt öppna demokratiska samhälle behöver vi därför också stärka lagarna om hets mot folkgrupp. Grön Ungdom vill att lagen och hur den används ses över, så att arbetet blir så verkningsfullt som det behöver vara.

Vi måste måste göra allt i vår makt för att upprätthålla och skapa trygga miljöer för att utbyta idéer och organisera oss i samhällets utveckling, fria från hat och hot. Almedalen är en viktig plats för detta och organisationer som NMR har inget här att göra!

När vi ser hot mot vår demokrati och mot människors säkerhet måste samhället ta dessa hot på allvar. Vi måste lära oss att se skillnaden mellan politiska rörelser och politiskt motiverade kriminella gäng. 

Alla, oavsett politisk åsikt, religionstillhörighet, sexuell identitet eller etnicitet, ska kunna organisera sig och höja rösten utan rädsla för att utsättas för våld – allt annat är en skymf mot vår demokratiska ordning.  

Aida Badeli,
Talesperson för mänskliga rättigheter i Grön ungdom