Den 9:e september är det val
Erik Bengtzboe (M) kritiserar Annika Ekströms skolpolitik. - Foto: Regeringen & Maja Suslin TT/TT

(M): "Ekströms ansvarslösa populism drabbar skolelever"

Erik Bengtzboe (M): "Det är bedrövligt att se Socialdemokraterna häva sin bildningstradition för populistiska poänger. Sverige förtjänar helt enkelt bättre än gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms verklighetsfrånvända partipropaganda"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När Anna Ekström blev ny gymnasieminister var förväntningarna höga. 

Stefan Löfven hade gjort en stjärnrekrytering. En högt aktad ämbetsman, generaldirektör för Skolverket och ordförande för den statliga Skolkommissionen borgade för en ny utveckling för svensk skolpolitik.

Så här två år senare är det bara att konstatera att besvikelsen är ett faktum. 

Det är bedrövligt att se Socialdemokraterna så lättvindigt häva sin bildningstradition över bord för populistiska poänger. Sverige förtjänar helt enkelt bättre än gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms (S) verklighetsfrånvända partipropaganda. 

Svensk skola har verkliga problem som ett seriöst politiskt parti bör ta på allvar. Nästan var femte elev klarar inte grundskolan. Otrygghet och bristande studiero brer ut sig. Därutöver tilltar för varje år en redan hög lärarbrist. 

Behovet av reformer är stora och många: mer undervisning för att säkra kunskapsresultaten, snabbare vägar in i läraryrket, ett aktivt skolval för att motverka social snedrekrytering och bättre uppföljning av elevers faktiska kunskaper. 

Vi ser också en oroväckande kompetensbrist inom många branscher och ett skriande behov av nya skolor när elevkullarna växer. 

I stället för att ta tag i dessa problem så väljer Socialdemokraterna med Ekström i spetsen att ägna all sin energi åt en generalattack mot valfriheten i välfärden. 

Friskolor ska stängas igen med vinstförbud, och nyligen lanserades ett stopp mot etablering av nya friskolor, med följden att den generella välfärdsmodellen med valfrihet för alla – oavsett plånbok – raseras. 

Sanningen är att svenska friskolor behövs. Den stora majoriteten av dem ger varje dag undervisning som ger goda resultat för över 300 000 elever. De 60 000 lärarna som arbetar där skulle Sverige inte klara sig utan. 

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) behöver det byggas över 2 000 skolor och äldreboenden för att möta en växande befolkning. Enligt SKL handlar det om ungefär 1 000 nya skolor bara de kommande åren. Det kan inte Sveriges kommuner klara av på egen hand. Detta bör även Ekström förstå. 

Ekström har haft alla möjligheter i sin hand. Med bakgrunden på Skolverket och som ordförande för Skolkommissionen har makten funnits hos henne. Under de två åren som minister har det dock inte blivit annat än en jakt på valfriheten, som om den lyckades skulle leda till att valfriheten blev något enbart för de som har råd i stället för alla. 

För ett parti, som tidigare högaktat social rörlighet och insett att klassresor går genom klassrummet, är det en sorglig utveckling. 

Sverige behöver en regering som har förmågan att fokusera på skolans verkliga problem och som prioriterar mer kunskap i skolan. Vi vill införa en skärpt kvalitetskontroll med skräddarsydda åtgärdspaket för skolor med dåliga resultat. 

En ny regering skulle redan i höst kunna fatta beslut om att återinföra de inledande nationella proven i svenska, engelska och matematik som tagits bort. Proven ska även, så snart det är möjligt, digitaliseras och rättas externt. 

Med en ny regering skulle arbetet omgående kunna komma igång för att utöka undervisningstiden i lågstadiet och för obligatorisk lovskola för dem som riskerar att halka efter. 

Om Moderaterna får väljarnas förtroende att bilda regering efter höstens val vill vi börja vårt reformarbete med en rivstart genom att genomföra så många snabba reformer som möjligt – det behövs. Inte minst i skolan. 

Erik Bengtzboe (M),
Utbildningspolitisk talesperson 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.