Den 9:e september är det val i Sverige.
Åsa Lindhagen anser att det är hög tid för Sverige att ta steg för att välkomna fler människor på flykt. - Foto: Karin Röse & Marcus Ericsson TT/TT

Åsa Lindhagen (MP): Sverige kan välkomna fler människor på flykt!

Åsa Lindhagen (MP): "Alla de krafter som vill se en humanistisk utveckling och ett solidariskt flyktingmottagande bör nu gemensamt driva diskussionen framåt om vilken migrationspolitik Sverige ska föra i framtiden"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Gymnasielagen för ensamkommande unga som nyligen antogs i riksdagen var ett viktigt steg framåt för att skapa en mer mänsklig migrationspolitik. Över 9000 ensamkommande kan nu få möjlighet att stanna efter en ny prövning. 

Nu måste Sverige ta fler steg i den riktningen, mot en migrationspolitik präglad av humanism och solidaritet. Jag vill se permanenta uppehållstillstånd och bättre möjligheter till familjeåterförening så fort som möjligt efter valet.

Runt 68 miljoner människor befinner sig på flykt i världen enligt FNs flyktingorgan UNHCR. De är på flykt undan långvariga krig och konflikter, vilket drabbat exempelvis Somalia och Afghanistan, är internflyktingar i sitt eget land eller befinner sig någonstans i världen i en asylprocess. Många bor i flyktingläger, inte sällan under bristfälliga sanitära förhållanden. 

Alla delar de samma hopp om att finna en trygg plats där de och deras barn kan få stanna. Sverige kan inte ta emot alla 68 miljoner som är på flykt, men vi kan vara ett föredöme när det kommer till humanism, solidaritet och mänskliga rättigheter. 

Snart kommer den tillfälliga migrationslagen, som gällt retroaktivt sedan november 2015, att utvärderas. Det är den lagstiftning som bland annat kraftigt inskränkte möjligheterna till familjeåterförening och införde tillfälliga uppehållstillstånd. 

Numera kommer mycket få människor till vårt land och Sverige avvecklar sin kapacitet för flyktingmottagande, såsom flyktingboenden som inte behövs när antalet flyktingar minskat kraftigt. Det är ett systemfel, vi avvecklar i ett läge när alla EU-länder istället borde göra tvärtom, bygga upp sin kapacitet för att kunna ta emot fler människor som flyr från fruktansvärda omständigheter. 

Därför är det hög tid att vi pratar om nästa steg. Vilket land vill vi att Sverige ska vara? Hur kan vi stärka kapaciteten för att återigen ta emot fler människor på flykt? Hur kan vi förbättra mottagandet ytterligare och se till så att de som redan är här möts av respekt, får kontakter i det svenska samhället och ges en god introduktion till arbetslivet?

Från Miljöpartiets sida vill vi återinföra permanenta uppehållstillstånd, ge familjer rätt och möjlighet att återförenas och utöka möjligheterna för särskilt utsatta grupper att få stanna, till exempel de som flyr undan hedersförtryck eller homo- och transfobi. 

Det är viktiga förslag för att förbättra för människor som är på flykt undan krig, förtryck och klimatkatastrofer, men även för att förbättra integrationen. Vi vet att integrationen underlättas av familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd. Om du har dina anhöriga i din närhet och slipper känna stark oro för deras situation blir det lättare att rota sig och bygga upp ett nytt liv i trygghet. 

På samma sätt kan du med permanent uppehållstillstånd planera din tillvaro mer långsiktigt än med tillfälligt uppehållstillstånd, något som enligt flera utvärderingar och forskningsrapporter underlättar integrationen. 

Alla de krafter som vill se en humanistisk utveckling och ett solidariskt flyktingmottagande bör nu gemensamt driva diskussionen framåt om vilken migrationspolitik Sverige ska föra i framtiden och även kring vilket land vi vill att Sverige ska vara. 

Frågan är för viktig för att vi ska låta den kidnappas av krafter som vill se ett slutet Sverige, som ser andra kulturer än den egna som ett hot och som återkommande ställer utsatta grupper mot varandra. Det är istället hög tid att Sverige tar steg mot att välkomna fler människor på flykt.

Åsa Lindhagen (MP),
Socialborgarråd Stockholms stad

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.