Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

(S): Nu har regeringen tagit beslut om att modernisera högskolan

- 11/07/2018, 11:23 -
Den 9:e september är det riksdagsval.

Helene Hellmark Knutsson (S) anser att MOOC bidrar till att tillgängliggöra kunskap i hela landet.

Regeringen / Janerik Henriksson TT/TT

Helene Hellmark Knutsson: "Med öppen nätbaserad utbildning underlättar vi också för fler personer än bara studenter att få tillgång till högskolan. Sådan utbildning är tillgänglig för alla och har inga behörighetskrav"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ny teknik har ökat möjligheterna avsevärt för distansutbildning och mycket ges numera nätbaserat. Vi har en rad lärosäten som är ledande på nätbaserad utbildning, och vi ser också att gränsen mellan distans- och campusundervisning blir allt mindre tydlig. 

Morgondagens studenter kommer se det som självklart med digitala inslag i utbildningen. Det är en naturlig utveckling utifrån den digitalisering som nu förändrar hela samhället.

Idag används öppen nätbaserad utbildning, så kallade Massive open online courses förkortat MOOC, ofta för att sprida forskningsresultat och för att synliggöra lärosätet, både i Sverige och utomlands. Men vi ser att det finns potential att använda dem till mer.

Regeringen har därför tagit beslut om en modernisering av högskolan gällande MOOCs. Flera svenska universitet och högskolor har efterlyst tydligare regler om vad de har för möjligheter gällande detta. Därför inför vi nu ett helt nytt kapitel i högskoleförordningen och ändrar i anslutande regelverk. Med ett tydligare regelverk kan utbudet av öppen nätbaserad utbildning öka.   

Det här kommer underlätta för högskolor och universitet att erbjuda MOOCs i Sverige och nå ut globalt, till exempel i samarbete med universitet som MIT och Harvard. Det blir viktigt i en alltmer internationell värld. 

Lärosäten som kan erbjuda moderna utbildningsformer i samarbete med ledande lärosäten internationellt ökar sin attraktivitet. Det är viktigt när fler och fler lärosäten erbjuder utbildning som är tillgänglig globalt över nätet.

Detta blir också viktigt för de som vill läsa vidare utan att tvingas flytta. Det är inte studenten som kommer till lärosätet. Det är lärosätet som kommer till studenten. Den tekniska utvecklingen med digitalisering och automatisering gör också att fler kommer behöva studera senare under livet, samtidigt som behoven att kunna ta del av kunskap på digitalt sätt kommer öka. Något som kommer skapa ökad trygghet för människor på arbetsmarknaden och fler livsmöjligheter.

Med öppen nätbaserad utbildning underlättar vi också för fler personer än bara studenter att få tillgång till högskolan. Sådan utbildning är tillgänglig för alla och har inga behörighetskrav. 

Här har MOOCs en roll att fylla i ett folkbildningssyfte. Det behövs i en tid när desinformation sprids allt snabbare. Genom MOOCs kan vi också bredda rekryteringen till högskolan så Sverige kan ta tillvara på människors kompetens och drivkrafter.

Regeringen ser att MOOCs bidrar till att tillgängliggöra kunskap i hela landet, under hela livet. Det är en av många åtgärder för att människor ska kunna studera vidare, byta karriär och kunna bilda sig under hela livet och i hela landet. 

Det är ett viktigt steg för ett tryggare Sverige och ett starkare samhälle.

Helene Hellmark Knutsson,
Minister för högre utbildning och forskning (S)

Vad tycker du om regeringens satsning på MOOCs?